avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligatia angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligatia angajatorului

imi puteti spune va rog daca angajatotul in urmatoarea situatie:angajata insarcinata si-a luat concediu medical pt o perioada de 2 luni dupa care a intrat in concediu pre natal fiind in 7 luni,in cele 4 luni pana la intrarea in concediu de nastere are obligatia de a-l plati pe angajat?daca da cat si daca isi va recupera angajatorul banii da-ti angajatei....si inca o intrebare :angajata trebuia sa mai figureze in statul de plata?si pana cand?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 09:03, 20 Noiembrie 2009
ii plateste concediul medical si zilele efectiv lucrate. apareti pe statul de plata pana se suspenda cim pt ccc

dupa ce nasteti aveti dreptul la un salariu mediu net pe unitate, ca prima. Trebuie sa faceti cerere in acest sens la care sa atasati certificatul de nastere, nu se plateste din oficiu:D
Bineinteles ca are obligatia de a-l plati pe angajat, daca acesta aduce concedii medicale pentru perioadele respective.
Pentru concediul pre-postnatal isi recupereaza integral banii, pentru celelalte concedii dinainte de prenatal plateste angajatorul o parte din fondul de salarii si restul se recupereaza.

Concediul pre-posnatal se calculeaza plecand de la media ultimilor 6 salarii brute, la care se aplica un procent de 85% si apoi se scad taxele (in cazul de fata undeva la 62-63ron/luna).

La intrarea in prenatal angajata poate depune o cerere prin care solicita sa i se compenseze diferenta dintre salariul de baza (brut) si indemnizatia primita pentru o perioada de minim 6 saptamani.

Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.


Angajata mai depune cererea pentru salariul mediu pe unitate - bonus de nastere.

Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

Acestea sunt articole din Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
Kitte, utilizator
Salariata a prezentata certificat de concediu medical pentru o perioada de 2 luni, apoi salariata intra in concediu de maternitate si prezinta certificat de sarcina si lauzie,cod 8 indemnizatie

Daca primul certificat de concediu medical este boala obisnuita,atunci primele 5 zile sunt platite din fondul de salarii,urmatoarele din FNUASS.Daca primul medical este cod indemnizatie14,adica concediului de risc maternal,acesta se se suportă integral din bugetul FNUASS.

Concediul medical pentru maternitate se plateste integral din FNUASS.

In situatia suspendarii contractului individual de munca,adica atunci cand termina concediul de maternitate(126 zile) si intra in CIC, salariatul este scos de pe statul de plata.
In ceea ce priveste scoaterea din statul de plata; salariatul va figura in continuare in stat ca fiind in concediu crestere copil, deorece este in continuare angajat al societatii.
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
titiana, utilizator
Nu este obligatoriu.

Alte discuții în legătură

Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul prenatal? Lupu Gabriela Lupu Gabriela ce acte sunt necesare pentru concediu prenatal si postnatal, unde se depun aceste acte, cine plateste suma de bani cuvenita. Daca lucrez la patron si acesta ... (vezi toată discuția)
Ajutoare legale salariati liana istrate liana istrate In cazul in care unei salariate i s-au platit 2 luni de concediu prenatal si 2 luni de concediu postnatal, o societate este obligata sa-i plateasca si un ... (vezi toată discuția)