avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOARE LEGALE SALARIATI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOARE LEGALE SALARIATI

In cazul in care unei salariate i s-au platit 2 luni de concediu prenatal si 2 luni de concediu postnatal, o societate este obligata sa-i plateasca si un salariu mediu pe unitate ?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:56, 16 Noiembrie 2009
Numai daca o premiaza ptr ca a nascut.

Este adevarat ca in CCMUN, respectiv art. 66, se spune ca pe perioada concediului de maternitate unitatea va compensa pe o anumita durata diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care salariata are dreptul. Perioada in care se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate si nu poate fi mai mica de 6 saptamani.

Dar sincer, eu nu am auzit pe cineva pana acum care sa fi beneficiat de aceasta prevedere.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
Isa Radov, Consultant resurse umane
pentru nasterea unui copil, da.

Nu au nici o legatura plata pentru concediile medicale cu plata unui salariu pentu nasterea unui copil.
Obligatia de a plati CM are ca bazalegea privind concediile medicale, iar plata se face de catre stat (prin intermediul angajatorului), iar obligatia de a plati salariul pentru nastere se bazeaza pe contractul colectiv de munca.
In concediul de maternitate, conform CCMN ai dreptul la un salariu mediu pe unitate si la o compensare suportata de angajator a diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia de maternitate pe o perioada de minim 6 saptamani.
clio06 a scris:

Numai daca o premiaza ptr ca a nascut.

Este adevarat ca in CCMUN, respectiv art. 66, se spune ca pe perioada concediului de maternitate unitatea va compensa pe o anumita durata diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care salariata are dreptul. Perioada in care se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate si nu poate fi mai mica de 6 saptamani.

Dar sincer, eu nu am auzit pe cineva pana acum care sa fi beneficiat de aceasta prevedere.

Daca nu ati auzit de asa ceva nu inseamna ca angajatul ar trebui sa renunte la acest drept. Consider ca daca exista o prevedere legala in acest sens, este normal sa ne cerem toate drepturile care decurg din calitatea de angajat.
Intotdeauna am considerat ca un CIM, ca orice contract, trebuie sa fie avantajos de ambele parti.
Eu cunosc multe companii care acorda si multe salariate care au primit atat ajutorul de nastere cat si compensarea diferentei dintre salariu tarifar si indemnizatia de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de compensare a diferentei dintre indemnizatia de maternitate si salariul de baza avut. handaricimarin handaricimarin cf.art.66-1 din CCMUN 2011-2014,angajatorul este obligat sa compenseze diferenta dintre indemnizatia de maternitate si salariul avut?eu am o salariata care a ... (vezi toată discuția)
Articolul 66 din ccm 2007 - 2010 Kitte Kitte La ce se refera Articolul 66 din CCM 2007 - 2010 ? Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o ... (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)