avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum pausal impus de furnizor la bloc fără ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum pausal impus de furnizor la bloc fără apometru general

Buna seara,

Exista urmatoarea situatie: un bloc a avut contract cu un furnizor de apa {altul decat Apa Canal Ilfov). Furnizorul X care era și dezvoltatorul blocului, dădea apă din forajul propriu. Acum 2 luni am fost înștiințați ca trebuie să încheiem un contract pentru furnizare apa cu cei de la Apă Canal Ilfov. Acum o lună și jumătate, Apa Canal Ilfov a preluat toate blocurile care aveau contract cu celalalt furnizor și am avut de ales între a semna contractul cu ei sau a sta fără apa. Exact așa s-a pus problema.
Asociația a fist înființată in luna martie a acestui an. Când am încheiat contractul cu cei de la Ilfov, am aflat ca noi nu avem contor general la bloc. Avem apometre pentru fiecare apartament (acestea sunt instalate pe scara). Cu furnizorul X citea administratorul consumul fiecărui apartament și îl declara la el, plătind exact cât se consuma.
Mergând sa închei contractul, cei de la Apă Canal Ilfov au spus ca ei vor construi camin si vor pune apometru general la bloc, si, pana atunci, toate facturile ne vor veni pe pausal, in functie de numarul de persoane care locuiesc in bloc. După câteva discuții, am ajuns la o înțelegere sa plătim ca înainte, adică să declaram consumul real. Pentru asta, am semnat un act adițional la contract.
DAR, ce sa vezi, când ne-au trimis prima factura este la pausal consumul. Actul adițional a dispărut și eu nu am nici o dovada fizica pentru el, doar 2 martori prezenți la încheierea contractului.
La pausal, consumul este aproape dublu pt fiecare apartament față de cat consumă în mod real. Si nu avem cum sa recuperam acesti bani.
Nu au făcut acel cămin, nu au montat apometru general și nici nu cred ca o sa facă acest lucru iarna aceasta. În aceasta situație suntem foarte multe blocuri.
Există vreo modalitate de a recupera banii plătiți în plus sau sa obținem de la Apa Canal Ilfov plata consumului real?
Va rog sa ma ajutati in acest caz, deoarece nu stiu ce sa fac.
Suntem 118 apartamente in bloc si nu va fi nimeni de acord sa plateasca cata apa vor cei de la Apa Ilfov sa platim.
Mulțumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:23, 20 Noiembrie 2018
Trebuia incheiat de fiecare locatar un contract individual, din moment ce apometrul este montat in afara proprietatii. Daca furnizo241/2006rului de apa nu-i convine apometrul, poate sa-l schimbe cu proces verbal si sa aleaga ce model doreste Toate cheltuielile cad in sarcina furnizorului, inclusiv verificarile metrologice si citirea indecsilor de consum. Apometrul general nu este sarcina dvs .si nu este necesar a se monta. Aveti toate conditiile legale pentru ca furnizorul sa incheie conrtacte individuale cu fiecare proprietar. Ati fost pacalit.
Cititi legea 241/2006.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
latka, utilizator
Si apa folosita de femeia de serviciu? Cum se contorizează?
Aceasta opțiune nu ne-a fost spusa niciodată, nici de primul furnizor, nici de al doilea.
Practic, ce putem face în acest moment?
Pai de unde ia apa femeia de serviciu ? Mai sunt si surse necontorizate din conducta comuna, de unde se poate alimenta oricine ? Ati spus ca fiecare proprietar are contor propriu montat in afara apartamentului. Si atit. La primul furnizor platea fiecare proprietar dupa indexul indicat de acest contor. Daca ati citit legea, ati fi observat ca toti va incadrati la calitatea de utilizator individual conform art. 28 si ar fi trebuit sa incheie fiecare proprietar un contract in nume propriu,avind contorizare individuala. Cititi cu atentie si articolele urmatoare. Nu era nici un incovenient tehnic care sa faca necesara existenta contorului general de bransament. Daca nu ar fi fost agreate contorizarile individuale, atunci operatorul trebuia sa precizeze solutia tehnica de inlocuire a acelui contor. Daca proprietarul se ocupa de aceste cheltuieli, atunci oricum aceasta cheltuiala se recupera conf art. 34 :

(2) Contravaloarea contoarelor de apa montate de utilizatori cu acordul operatorilor, inclusiv contravaloarea montajului acestora, se deconteaza de operatori pe baza documentelor justificative prezentate de utilizatori. Decontarea se face in limita fondurilor cu aceasta destinatie prevazute in bugetele locale sau ale asociatiilor de dezvoltare comunitara, aprobate potrivit legii si transferate operatorilor, respectiv in bugetele operatorilor, potrivit programelor de investitii stabilite pe baza contractelor de delegare a gestiunii. Pana la montarea contoarelor, consumul facturat nu va depasi consumul stabilit in regim pausal.

Normal ca operatorului ii va conveni sa factureze la pausal, daca a vazut ca nu ati solicitat incheierea de contracte individuale.

Vedeti ca acel operator este obligat sa aiba conform art. 30 un regulament de furnizare a apei:

Art. 30
(1) Raporturile juridice dintre operator si utilizatori, drepturile si obligatiile utilizatorilor, respectiv ale operatorului, se detaliaza in regulamentul serviciului si in contractul de furnizare/prestare a serviciului.
(2) Regulamentul serviciului de alimentare cu apa si de canalizare trebuie sa contina prevederi referitoare la:
a) accesul la informatiile de interes public privind serviciul de alimentare cu apa si de canalizare;
b) conditiile de acces si de utilizare a serviciului, in functie de caracteristicile sistemului de alimentare cu apa si de canalizare, de programele de reabilitare, extindere si modernizare a acestora si cu respectarea reglementarilor tehnice si comerciale specifice;
c) dreptul oricarui utilizator de a avea montat pe bransamentul care il deserveste, la limita de proprietate, un aparat de masurare a consumului;
d) obligatia consiliilor locale, a consiliilor judetene, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a asociatiilor de dezvoltare comunitara, dupa caz, ori a A.N.R.S.C. de a aduce la cunostinta publica deciziile cu privire la serviciul de alimentare cu apa si de canalizare.

Mergeti si solicitati toti proprietarii sa obtineti contracte individuale, in conditiile acelui regulament. Daca nu le convine contorul actual, trebuie sa precizeze ce contor doresc. Oricum ar fi obligatia lor sa monteze la fiecare, dar o poate face si proprietarul (cu decontare cheltuieli), dupa cum v-am aratat ca scrie la art. 34.

Pina la solutionare veti plati la pausal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract apa ilfov - plata pausal justmematza justmematza Buna seara, Exista urmatoarea situatie: un bloc are contract cu un furnizor de apa {altul decat Apa Ilfov). Am fost instiintati de cei de la Apa Ilfov ca ei ... (vezi toată discuția)
Bransament apa si canalizare ksc ksc Buna ziua. Locuiesc intr-un imobil cu 4 apartamente , toate proprietati personale(4 proprietari).Bransamentul la reteaua de apa si canalizare a fost facut de ... (vezi toată discuția)
Diferenta contor, buna ziua, la factura de apa mi se adauga lunar ... genigeni genigeni diferenta contor, Buna ziua, la factura de apa mi se adauga lunar diferenta de contor desi am apometru in apartament...ex.luna asta 1 metru la care se adauga ... (vezi toată discuția)