Buna ziua,
As dori sa va intreb cine poate solicita copie/adeverinta certificat de naste in urmatoarea situatie:
-persoana in cauza s-a nascut in Romania, a plecat din tara in anii '50 si a murit in Ungaria. Certificatul de nastere se gaseste la Aghires (jud. Cluj), iar certificatul de deces este emis in Ungaria, unde a murit cu 30 de ani in urma. Decesul nu este inregistrat la Aghires.
Care este procedura de a solicita copie dupa certificat de nastere, titularul fiind decedat? Va multumesc.
Buna ziua,
Un mostenitor al defunctului, cu certificatul de deces in original si traducere legalizata, merge la primaria din Aghires si solicita un extras de nastere pentru dezbatere succesorala sau pentru ce trebuie.
Daca ar fi asa de simplu in Romania . Exact asa am procedat. Am depus toate actele traduse, legalizate. Am asteptat 3 luni ca sa primesc raspuns ca in baza de date nu se regaseste persoana respectiva si ca nici nu trebuia sa accepte cererea intrucat solicitantul trebuie sa solicite la domiciliul sau. Mi se pare ca cineva nu si-a facut treaba si vor sa scape de responsabilitate.
In loc sa-si faca treaba au invocat H.G. 64/2011 art. 72 si au zis ca solicitantul nu poate depune cerere pentru ca nu are domiciliu in Romania. Solicitantul este nepotul si are domiciliul in Ungaria.
Ei invoca faptul ca titularul poate solicita o copie a certificatului de nastere. Titularul este mort de 30 de ani, dar certificatul de deces nu este inregistrat in Romania. Pana nu decedeaza oficial altii nu pot cere copie, astea este raspunsul celor de la Aghires!
Raspuns am primit art.72, alin.(1) si alin.(5), lit a din HG 64/2011. plus urmatorul text: in urma verificarilor solicitate de catre nou la Directia Generala de Pasapoarte Bucuresti s-a constatat ca susnumitul nu figureaza in evidentele institutiei respective. Atunci nu pot cere o astfel de copie?
Casatorie
Dorin Carmen
Buna ziua,
eu si prietenul meu vrem sa ne casatorin luna viitoatre.El nu are buletin pt.ca si a reinnoit pasaportul la consulatul romàn di Milano si ... (vezi toată discuția)