Se pot face prin Skype intalnirile periodice dar nu si cele pentru adunarea generala.
Pentru aceasta situatie aveti o solutie. Un membru cu drepturi depline al unui ong poate sa reprezinte la adunarea generala pe un alt membru dar trebuie sa aveti trecut in statut acolo unde se refera la cvorumul pentru care este considerata legal intrunita adunarea generala, ca, de exemplu, 50% dintre membrii cu drept de vot prin prezeta fizica si prin reprezentant si numarul de persoane reprezentate sa nu fie mai mare de 20%. Deasemenea, un membru nu poate reprezenta decat o alta persoana.
Apoi in regulamentul de organiare si functionare al ong sa treceti detaliat toata aceasta procedura, cu modelul hartiei pe care sa o trimita persoana in cauza celuia pe care si l-a ales sa-l reprezinte, etc.
Nu exista nicio conditie legala privind domiciliul sau resedinta membrilor asociatiei, nici macar pentru cei care fac parte din organele de administrare sau control. Nu exista nici macar conditie de cetatenie sau rezidenta, putand fi toti membrii asociatiei cetateni straini, chiar nerezidenti in Romania, si sa infiinteze o asociatie cu sediul in Romania. NU exista nici cerinta legala ca sedintele Adunarii Generale sau COnsilului Director sa se desfasoare clasic, "fata in fata" - se pot desfasura si prin mijloace de comunicare la distanta in timp real sau chiar prin corespondenta, de exemplu prin e-mail, si exista mijloace la ora actuala pentru a verifica cu grad rezonabil de siguranta identitatea celor care isi manifesta vointa la distanta... Deci se poate infiinta si functiona o asociatie in care niciun membru nu are domiciliul sau resedinta in zona in care e declarat sediul asociatiei, si sa nici nu se fi vazut la fata intre ei vreodata membrii asociatiei... doar ca asemenea situatii necesita atentie si niste proceduri organizatorice uneori mai laborioase pentru a asigura o functionare eficienta si totodata fara vulnerabilitati juridice semnificative (adica acuze ca de fapt nu era reala comunicarea facuta la distanta in cadrul sedintei tinuta in sistem de teleconferinta sau prin corespondenta....)
Trebuie insa verificata practica JUdecatoriei de care apartine sediul viitoarei asociatii, deoarece practica este neunitara si exista unele judecatorii care pretind sa existe semnare olografa a proceselor-verbale / extraselor de procese-verbale / hotararilor Adunarii Generale de catre toti membrii participanti, nu doar de catre unul sau cativa prevazuti de Statut sau desemnati de Adunarea Generala pentru acel caz in parte.... si atunci o sedinta AG "la distanta" nu devine imposibila, insa implica trimiterea de catre acei membri a unor procuri in format clasic, "pe hartie" ca altcineva sa semneze in numele lor varianta pe suport de hartie a acelui document care consemneaza desfasurarea sedintei si deciziile adoptate..... Cunosc destule asociatii care isi tin sedintele AG prin mijloace de teleconferinta sau chiar prin corespondenta pe e-mai sau clasica (buletine de vot trimise prin posta) insa, asa cum am mentionat, sunt Judecatorii care nu sunt de acord cu aceasta interpretare a legii, desi expres nu scrie ca sedintele trebuie sa fie in format clasic, fata in fata.... Exista desigur si varianta intermediara, deja mentionata de dl.Neagu, ca sedinta sa se tina in sistem fata-in-fata, iar membrii care nu pot fi fizic prezenti, sa mandateze alt membru sa ii reprezinte, caz in care in Statut trebuie stabilit ce procent din membri pot fi prezenti indirect, prin reprezentare, cati alti membri poate reprezenta un membru, ce forma si continut trebuie sa aiba imputernicirea (daca poate sau trebuie sa fie un mandat imperativ, sau dimpotriva....). Asta ca sa nu fie contestari ulterioare sau, mai rau, ca un membru sau cativa sa ajunga in fapt sa detina majoritatea voturilor in AG prin faptul ca multi i-au dat imputernicire sa ii reprezinte fara sa constientizeze ca astfel se ajunge sa detina el controlul de fapt....