Contar unei opinii exprimate anterior, AG poate avea loc si online chiar daca in Statut nu se prevede aceasta posibilitate, pentru ca in OG 26/2000 au fost introduse in acest scop, in perioada pandemiei, prevederi exprese. A se vedea art.21 alin.(5) din OG 26/2000..... Foarte multe oNG au tinut in ultimii ani sedinte online de AG si de Consiliu Diector desi in Statut nu le era prevazuta aceasta posibilitate, si de obicei la prima sedinta de acest tip au si introdus expres in Statut norme ref. tinerea online a sedintelor AG si CD....
Multe AG s-au desfășurat online în pandemie, în lipsa unei mențiuni exprese în acest sens în statut, dar înțelesesem că această variantă a fost permisă ca unica posibilă în împrejurările date (în paralel, pentru societățile comerciale, OUG 62/2020 menționează în repetate rânduri sintagma "pe durata stării de urgență").
Părea logic că acum, după "revenirea la normal", statutul are întâietate. Așa am interpretat inițial și amendamentul la OG 26/2000, anume că mijloacele de comunicare la distanță sunt acceptate pentru ținerea AG dacă sunt trecute în statut. Am crezut că legiuitorul a introdus precizarea "poate avea loc și prin mijloace electronice" pentru că în lege se vorbește despre "întrunirea AG", întrunire, în accepțiunea tradițională, însemnând strângere la un loc (deci prezență fizică). N-am știut că Art. 21 (5) poate fi (și trebuie) interpretat "în sens disjunctiv": ... prin statut ... SAU ... prin mijloace electronice ...
OG 26/2000, Art. 21 (5): "Regulile privind organizarea și funcționarea adunării generale se stabilesc prin statut. Adunarea generală poate avea loc și prin mijloace electronice de comunicare directă la distanță, iar hotărârile adunării generale pot fi semnate de asociați inclusiv cu semnătură electronică extinsă."
radumititean a scris:
Contar unei opinii exprimate anterior, AG poate avea loc si online chiar daca in Statut nu se prevede aceasta posibilitate, pentru ca in OG 26/2000 au fost introduse in acest scop, in perioada pandemiei, prevederi exprese. A se vedea art.21 alin.(5) din OG 26/2000..... Foarte multe oNG au tinut in ultimii ani sedinte online de AG si de Consiliu Diector desi in Statut nu le era prevazuta aceasta posibilitate, si de obicei la prima sedinta de acest tip au si introdus expres in Statut norme ref. tinerea online a sedintelor AG si CD....
~ final discuție ~