Va rog sa imi spuneti daca as putea obtine despăgubirile pentru reparația mașinii, accidentul fiind provocat de o căruța nesemnalizata încărcată cu nutret( fan) pe un drum național noaptea.
In primul rand trebuie sa se stabileasca cine este vinovat de producerea accidentului. In cazul in care carutasul este vinovat va puteti indrepta impotriva lui in instanta pentru recuperarea pagubelor. Carutasul nu are asigurare RCA si, din aceasta cauza, nu puteti sa va adresati unei societati de asigurare.
ing. Ioan Ciobanu
dodoambra
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Vina este foarte discutabila.
Eu am avut o asemenea patanie in anul 1998. Circuland cu masina seara pe o sosea dreapta, uscata , cu multi colaci pe margine si cu circulatie din sens invers destul de fregventa, m-am pomenit in fata cu o caruta incarcata cu fan si evident neluminata. Cum era seara , fanul din caruta in combinatie cu copacii era ca un camumflaj. Circulam cu faza scurta din cauza masinilor din sens invers. Can am observat caruta, am franat, dar totusi am lovit caruta (nu foarte tare) rezultand vatamarea proprietarului fanului (si-a rupt piciorul ) care se afla sus pe fan si de unde a cazut. Carutasul cat si proprietarul fanului erau in stare de ebrietate. Norocul meu a fost ca desii eram inafara localitatii, viteza pe care o aveam a fost de sub 50 km/h , stabilita prin expertiza.
Acum urmeaza: procurorul m-a acuzat ca nu am pastrat distanta legala fata de caruta !!!! (cum poti pastra o distanta legala fata de ceva care nu se vede?) si am pierdut controlul volanului ( cand masina si-a pastrat directia de mers in timpul franarii).
Urmari:
La judecatorie am fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare !!!, la tribunal am fost achitat iar la curtea de apel a ramas o amenda penala de 160 lei.
Deci trageti concluziile....
Nu ma mira ca la instante de rang diferit solutiile sunt atat de diferite. In Romania este posibil.
In activitatea mea am efectuat mai multe expertize in accidente similare. Concluzia a fost ca vina producerii accidentului apartine in exclusivitate carutasului.. O asemenea solutie trebuia data in toate trei instante de judecata, nu numai la Tribunal.
ing. Ioan Ciobanu