avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am avut un accident auto, noaptea, cu o căruță ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am avut un accident auto, noaptea, cu o căruță nesemnalizată. Pot obține despăgubiri pentru reparația mașinii?

Va rog sa imi spuneti daca as putea obtine despăgubirile pentru reparația mașinii, accidentul fiind provocat de o căruța nesemnalizata încărcată cu nutret( fan) pe un drum național noaptea.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:22, 28 Noiembrie 2018
In primul rand trebuie sa se stabileasca cine este vinovat de producerea accidentului. In cazul in care carutasul este vinovat va puteti indrepta impotriva lui in instanta pentru recuperarea pagubelor. Carutasul nu are asigurare RCA si, din aceasta cauza, nu puteti sa va adresati unei societati de asigurare.
ing. Ioan Ciobanu
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vina este foarte discutabila.
Eu am avut o asemenea patanie in anul 1998. Circuland cu masina seara pe o sosea dreapta, uscata , cu multi colaci pe margine si cu circulatie din sens invers destul de fregventa, m-am pomenit in fata cu o caruta incarcata cu fan si evident neluminata. Cum era seara , fanul din caruta in combinatie cu copacii era ca un camumflaj. Circulam cu faza scurta din cauza masinilor din sens invers. Can am observat caruta, am franat, dar totusi am lovit caruta (nu foarte tare) rezultand vatamarea proprietarului fanului (si-a rupt piciorul ) care se afla sus pe fan si de unde a cazut. Carutasul cat si proprietarul fanului erau in stare de ebrietate. Norocul meu a fost ca desii eram inafara localitatii, viteza pe care o aveam a fost de sub 50 km/h , stabilita prin expertiza.
Acum urmeaza: procurorul m-a acuzat ca nu am pastrat distanta legala fata de caruta !!!! (cum poti pastra o distanta legala fata de ceva care nu se vede?) si am pierdut controlul volanului ( cand masina si-a pastrat directia de mers in timpul franarii).
Urmari:
La judecatorie am fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare !!!, la tribunal am fost achitat iar la curtea de apel a ramas o amenda penala de 160 lei.
Deci trageti concluziile....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ma mira ca la instante de rang diferit solutiile sunt atat de diferite. In Romania este posibil.
In activitatea mea am efectuat mai multe expertize in accidente similare. Concluzia a fost ca vina producerii accidentului apartine in exclusivitate carutasului.. O asemenea solutie trebuia data in toate trei instante de judecata, nu numai la Tribunal.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident caruta nesemnalizata pe drum national Vodavlad Vodavlad Buna ziua! Acum 3 zile am facut accident cu o caruta nesemnalizata, pe un drum national principal. Victime au fost 4, dintre care una eu, iar politia spune ... (vezi toată discuția)
Culpã comunã?! Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Bună seara. Vă voi enunţa pe scurt o speţă întâlnită şi vă rog să mă ajutaţi dacă puteţi. Soferul unui autoturism fost implicat într-un ... (vezi toată discuția)
Accident atelaj hipo pe dn17 ContSters181165 ContSters181165 Buna ziua! In data de 7 dec 2010 circuland regulamentar pe dn 17c la iesirea din mun. nasaud cu o autoutilitara am fost surprins de aparitia in fata mea a ... (vezi toată discuția)