avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil-mosteniri,drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil-mosteniri,drept de proprietate

Buna ziua ! Intabularea unei locuinte are un anumit termen de executare?Se poate face oricand?La cat timp dupa intrarea in posesie a documentului care atesta proprietatea?
Multumesc! mi_kikol
Cel mai recent răspuns: mi_kikol , utilizator 17:11, 17 Noiembrie 2009
Buna ziua,

in acest moment legea nu prevede un termen ;
asadar momentul la care veti fi obligati sa o faceti este atunci cand veti dori sa vindeti sau sa partajati acel bun;

Avocat Boncu
Intabularea unui imobil reprezinta acea forma de publicitate imobiliara ceruta de lege, pentru ca transferul proprietatii sa fie opozabil tertilor. Acesta este si principalul efect al intabularii. Aceasta cerinta este prevazuta si de C.civ. la art.1295 al.2 si in legi speciale (L.7/1996 modif. si completata privind cadastrul si publicitatea imobiliara). Asa cum aratam, consecinta majora a principalului efect (acela de a face actul juridic translativ al proprietatii opozabil tertilor) determina faptul ca fara aceasta publicitate nu se poate opune transferul proprietatii unei a treia persoane care "ar avea si ar fi conservat, dupa lege, oarecare drepturi asupra imobilului vandut".
Termen legal pentru intabulare nu este prevazut.
Art.27 din legea 7/1996 modif. si completata prevede ca " (1) Inscrierile in cartea funciara devin opozabile fata de terti de la data inregistrarii".
Un exemplu ar fi acela in care prin act cu titlu gratuit (donatie) fostul proprietar ar fi facut vanzari succesive sau ar fi donat imobilul altcuiva iar acestia ar intabula dreptul inaintea dvs.

Buna ziua ! MUltumesc mult pentru lamuriri !mi-kikol

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie bagins bagins De cand intra in vigoare actul/contractul de donatie? din momentul semnarii sau dupa ce se face intabularea pe numele noului proprietar ( am inteles ca dureaza ... (vezi toată discuția)
Se poate face schimb de locuinte intre frati,fara a face docmentatie cadastrala viorica chita viorica chita buna ziua,am o intrebare tanand cont de criza prin care trecem,daca se poate face un schimb de locuinte care se afla de fapt la aceeasi adresa.Mai explicit ,o ... (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)