avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Platirea orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Platirea orelor suplimentare

Buna ziua,

La firma la care lucrez nu se platesc orele suplimentare si nici nu se compenseaza cu ore libere platite decat foarte rar. Acum s-a ajuns la "un acord" sau pot sa zic ca ni s-a comunicat faptul ca se vor plati in felul urmator: +10% pt orele suplimentare prestate in timpul saptamanii si +25% pt ore suplimentare in weekend sau sarbatori legale. Codul muncii spune clar ca platirea orelor suplimentare se poate negocia in contractul colectiv de munca dar nu poate fi mai mic de 75% cele din timpul saptamanii si 100% cele din weekend respectiv sarbatori legale. Intrebarea este daca este legal asa cum face aceasta firma ? Nu ar trebui respectat codul muncii? Unde se poate raporta acest lucru? Vreau sa precizez ca se fac frecvent ore suplimentare pentru ca suntem trimisi in delegatii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Szegedi07, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:43, 21 Noiembrie 2018
1. Codul Muncii prevede ca :
- Sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

- sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal trebuie stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

- sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
.......
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
......

Asadar, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor de munca de weekend adrianabala adrianabala Am un contract de munca de 8h/zi , 40h pe saptamana. Programul de lucru este in ture de 7h/zi si un weekend cu 13h sambata si 11h duminica. Cum se platesc ... (vezi toată discuția)
Permanenta platita doar la solicitare Mariabo21 Mariabo21 Am o nelamurire privind efectuarea serviciului de permanenta platit doar in cazul in care sunt solicitari. Este legal sa trebuiasca sa lucrezi in weekend, de ... (vezi toată discuția)
Orele de munca prestate garnita georgiana garnita georgiana buna ziua, am si eu o nelamurire legata de orele de munca ,am un contract de munca semnat cu 8 ore pe zi ,dar muncesc 14 ore pe zi iar in ziua urmatoare sunt ... (vezi toată discuția)