Buna ziua! Intrebarea este simpla. Acum 6 luni a fost inmormantarea socrului meu. Copiii lui au beneficiat de un ajutor de inmormantare in valoare de 3500 de lei. Acum 2 zile, au fost contactati la locurile lor de munca si au fost informati ca defapt ajutorul lor de inmormantare a fost gresit, iar cei doi copii trebuie sa restituie suma de 1000 de lei, sau banii vor fi trasi lunar sau toti odata, dupa acordul lor din salariile lor. Intrebarea este: se poate intampla asa ceva? Sau se apropie sarbatorile de iarna si stau prost cu fondurile? Chestia interesanta este , au fost nevoie de 6 luni de zile pentru a sesiza lipsa unor bani, sau nu au cum sa justifice lipsa lor si cauta un "tap ispasitor"?
edit: sper ca nu am gresit forumul in care am postat aceasta intrebare. Imi cer scuze daca am gresit. Multumesc!
Ajutorul de inmormantare de care amintiti este probabil cel prevazut in contractul colectiv de munca al firmei unde sunt angajati copii decedatului. Suma acordata este cea mentionata in CCM. Posibil sa se fi acordat din greseala o suma mai mare.
Copiii sa intrebe care este motivul pentru care trebuie sa restituie o suma de bani.
Cuantumul ajutorului de deces pentru anul 2018 care se plateste de catre CJPensii conform Legii nr. 3/ 2018 a Bugetului asigurarilor sociale de stat este de 4.162 lei pentru asigurat/ pensionar respectiv 2081 lei pentru membru de familie asigurat/ pensionar.
Oricare alte mentiuni aduse in discutie pot fi speculatii care nu isi au rostul.
Verificati la nivel de angajator care este valorea ajutorului de inmormantare - suma platita deja sau o suma mai mica - , dupa care actionati in consecinta.
Ajutor deces
aureliaurelia
Buna ziua,
Am un unchid dupa mama care a decedat, la momentul decesului el nu era asigurat, nu beneficia de nici un venit. Cheltuelile de inmormantare au ... (vezi toată discuția)