Dupa cum se stie,unul din fenomenele cele mai importante care si-a pus amprenta asupra mai multor tari in ultimul deceniu -este Recesiunea economica-.
Avand in vedere faptul ca ,situatia social-economica generala,are legatura directa cu faptele comise de catre infractori / delicventi se poate constata ca involutia economica trebuie sa-si gaseasca o expresie in fenomenul criminalitatii si al violentei in societate.
Situatia judiciara actuala,conform statisticilor de ultima ora ,permite sa se verifice aceasta ipoteza si sa se constate sransa intercorelare cu dificultatile economice ca o expresie justificativa.
In concluzie:-"Recesiunea economica isi manifesta efectele sale la toate nivelurile .Aceasta,afecteaza delicventa si sporirea numarului de infractiuni ca recidive.
Exista si infractiuni care constituie un "barometru" al situatiei economice.
Cand numarul acestor infractiuni creste,atingand cota de alarma,acesta este un indiciu sigur ca situatia conjucturala se apropie de criza.
Invers ,daca vom analiza,...."o situatie economica in plina redresare atrage dupa sine sporirea numarului unui alt gen de infractiuni.
In conditiile crizei economice,fenomenul specific il constituie rata somajului ca fiind categoria cea mai expusa flagelului recesiunii,inflatiei si ritmului ezitatnt al redresarii economice a tarii.
Se stie ca incertitudinea zilei de maine,lipsa de preocupari sau sentimentul inutilitatii in societate conduc catre o crestere considerabila a violentei si a infractiunilor fata de cei care au stare materiala.
Consumul de droguri,alcoolul si viata dezordonata conduc catre stari depresive care se soldeaza cu sinucideri ,depresii,violente si infractiuni pana la crima (voluntara ori involuntara).
Refuzat de catre societatea in care traieste,chiar in pragul adevaratei sale intrari in viata,tanarul,cauta o posibilitate de afirmare-o poarta de iesire din realitatea care l-a dezamagit .
Si...uneori o gaseste prin practicile amintite mai sus.
Fapt si mai grav,
este ca,acei tineri care traiesc o astfel de experienta,devin pesimisti,au o stare abulica,neancrezatoare in viitor (indiferent de ceea ce-i ofera societatea ori familia).
Aceasta neancredere totala este prin frustrarea planului de valori ale omului si creeaza un nihilism axiologic aproape total -cu consecinte imprevizibile.
Acest fenomen a fost mediatizat de catre sociologi , psihologi ori economisti renumiti,insa fara nici un efect asupra reprezentantilor tarii noastre care au obligatia sa redreseze situatia Romaniei.
In principiu,tinerii sunt pregatiti sa intre in viata de catre adulti-in care ..."munca de jos"....joaca un rol important.
Imposibilitatea acestor tineri de a-si implini aspiratiile de viitor,echivaleaza cu o catastrofa.
Fara munca-la varsta cand ar trebui sa isi intemeieze un camin-tineretul,daca nu ia calea infractionalitatii(unii doar) sau a drogurilor,sufera un soc pentru care societatea va plati apoi un pret mult mai mare.
Depresia neuropsihica apare ca prim factor premergator la toate efectele neplacute.
Depresivul,este un om incapabil sa aiba proiecte pentru viitor.Pus in fata unei realitati incarcate de probleme si simtindu-se neputincios ca sa rezolve totul singur,depresivul recurge la acte nesanatoase ,de obicei,alunecand in panta violentei ,a drogurilor,fiind o prada usoara pentru diferitele secte ori grupari antisociale.
Cel mai recent răspuns:
rodica_post , utilizator
14:37, 17 Noiembrie 2009