avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... prescriere suspendare permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

prescriere suspendare permis auto

buna ziua,

pe scurt, suspendarea permisului auto se prescrie dupa 5 ani?

pe larg, acum 5 ani am actionat in instanta decizia de suspendare permis auto care s-a incheiat in 16.12.2013 cu 'Încheiere finală (dezinvestire) '.

acum o luna permisul mi-a fost retinut pt neanuntarea incidentului din trafil la politie in 24h, a trecut luna de suspendare insa acum nu vor sa mi-l inapoieze pana nu ajung cu decizia din instanta de acum 5 ani. daca voi duce decizia sigur voi mai avea de ispasit inca vreo 2 luni cred de suspendare permis auto. Nu inteleg de ce au procedat asa si in acesti 5 ani nu m-au anuntat sa predau permisul pt suspendare, insa acum dupa ce am finalizat o perioada de suspendare, mai adauga automat o alta...

multumesc
Gabriel
Cel mai recent răspuns: Mihnea Dorian , utilizator 00:14, 29 Noiembrie 2018
5 ani de la data ramanerii definitive a hotararii
exact atat a trecut, 5 ani de la data incheierii judecatoresti, fara a primii scrisoare acasa sa predau permisul la politie.
multumesc de raspuns.
Prescriptia se calculeaza incepand cu 01.01 a anului urmator celui in care decizia a ramas definitiva si irevocabila.

Totusi aceasta prescriptie nu isi are rostul deoarece legea este clara dar unii nu stiu sa citeasca:

Art. 118 (4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

Art. 209 (3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

E foarte simplu, azi s-a pronuntat instanta de maine se numara cele 15 zile. Nu depui permisul in cele 15 zile, suspendarea incepe de drept cu ziua a 16-a, conform Art. 209 (3), unde scrie clar - sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

Ca vine mai apoi politia peste 1 an, 2, 5, 10..si iti trimite scrisoare si te instiinteaza sa predai permisul plus perioada de suspendare..e dovada clara de analfabetism.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pv de constatare a contraventiei, majorare la 60 de zile dupa contestare misupatrik misupatrik Buna ziua, In 04.2014 am contestat in instanta un PV de suspendare permis 30 de zile. In 12. 2018 am primit sentinta prin posta, am pierdut in fata Politiei ... (vezi toată discuția)
Contestatii respinse, permisul nu a fost predat miragee miragee Buna seara, Mi-a fost luat permisul de 2 ori in aceeasi zi si am facut contestatie la ambele decizii. Ambele contestatii au fost respinse si nu am stiut ca ... (vezi toată discuția)
Dosar perimat, permis suspendat costelgftn costelgftn Buna ziua Am si eu o foarte mare problema. In 2008 am avut o suspendare de permis pe 3 luni ca am depasit viteza. Bineinteles ca i-am dat in judecata si ne-am ... (vezi toată discuția)