pe scurt, suspendarea permisului auto se prescrie dupa 5 ani?
pe larg, acum 5 ani am actionat in instanta decizia de suspendare permis auto care s-a incheiat in 16.12.2013 cu 'Încheiere finală (dezinvestire) '.
acum o luna permisul mi-a fost retinut pt neanuntarea incidentului din trafil la politie in 24h, a trecut luna de suspendare insa acum nu vor sa mi-l inapoieze pana nu ajung cu decizia din instanta de acum 5 ani. daca voi duce decizia sigur voi mai avea de ispasit inca vreo 2 luni cred de suspendare permis auto. Nu inteleg de ce au procedat asa si in acesti 5 ani nu m-au anuntat sa predau permisul pt suspendare, insa acum dupa ce am finalizat o perioada de suspendare, mai adauga automat o alta...
Prescriptia se calculeaza incepand cu 01.01 a anului urmator celui in care decizia a ramas definitiva si irevocabila.
Totusi aceasta prescriptie nu isi are rostul deoarece legea este clara dar unii nu stiu sa citeasca:
Art. 118 (4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
Art. 209 (3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
E foarte simplu, azi s-a pronuntat instanta de maine se numara cele 15 zile. Nu depui permisul in cele 15 zile, suspendarea incepe de drept cu ziua a 16-a, conform Art. 209 (3), unde scrie clar - sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.
Ca vine mai apoi politia peste 1 an, 2, 5, 10..si iti trimite scrisoare si te instiinteaza sa predai permisul plus perioada de suspendare..e dovada clara de analfabetism.