avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajat MAI, vor sa ma de-a afara...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajat MAI, vor sa ma de-a afara...

Va salut cu tot respectul, mai ales ca din partea unor oameni de aici am primit raspunsuri foarte competente care m-au ajutat. Problema mea este urmatoarea: Eu sunt angajat la ISU XX, iar in luna iunie a acestui an, am suferit un accident rutier cu mai multe traumatisme (fracuri la tibie, femur, humerus, mandibula). Pana in prezent am beneficiat de 151 di zile de concediu med.; azi mergand din nou la comisia medicala de la Sp. Militar m-i s-a spus ca mai pot beneficia de inca doar 30 de zile de concediu med., urmand ...(habar nu am, ca nu mi-a spus nimic). Vreau sa stiu in ce conditii pot sa ma treaca in rezerva, ori in pensie de boala ? Eu am 21 de ani si e prea devreme pt. asa ceva, mai ales ca fracturile incep sa se consolideze, doar ca este nevoie de mai mult timp. Am mai inteles de la cineva ca ar fi o varianta cu "pensie de boala pe termen limitat", adica, dupa asta ma reevalueaza si daca sunt apt, imi pot incepe serviciul. V-a rog din suflet sa ma ajutati macar cu un raspuns "cat de cat", ca sunt intristat si nu vreau sa imi pierd locul de munca.
Cel mai recent răspuns: Tynn , utilizator 19:59, 17 Noiembrie 2009
Starea de sanatate (si eventual incetarea pensiei de invaliditate) poate fi revizuita periodic conform hotararii comisiei, prin decizia luata.
Problema este ca angajatorul nu va poate mentine contractul pana atunci, odata cu primirea deciziei de incadrare intr-un grad de invaliditate si deschiderea dreptului de pensie, angajatorul este obligat sa inceteze raporturile de munca cu art 56 lid d).
"In scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate, medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, cf procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii"
Stiu ca se aplica doar in cazul anumitor boli, dar puteti intreba medicul daca va incadrati in aceasta recomandare.
Medicul mi-a zis ca dupa exiparea acelor inca 30 de zile de c.m pe care l-a atasat la cele 151 de zile de c.m. (in total 181) ar mai fi posibila o prelungire cu inca cate-va zile, insemnand "perioada de refacere", dar nu mi-a spus cate zile reprezinta aceasta perioada. E nasol sa stii ca poti sa fi apt 100% de munca pe care o ai, insa doar dupa o perioada un pic mai mare decat cea stabilita prin Codul Muncii. Nu stiu in ce consta "pensia de boala pe termen limitat" si in ce conditii as putea sa o invoc. Daca aveti vre-un raspuns va rog sa ma ajutati.
1. Dupa ce primiti ultimele zile de concediu medical permise de lege medicul o sa va spuna daca este cazul sa mergeti la comisia de expertiza medicala (cu trimitere de la el) sau nu.
2. Daca ati fi apt de munca 100% nu cred ca medicul va va da concediu medical doar asa... sa fie.
3. Codul muncii nu stabileste zilele de concediu medical ci OUG 158/2007.
Am gasit ceva interesant:

Art. 62. - (1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afecţiune, la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.

(2) După fiecare revizuire medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o nouă decizie prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacităţii de muncă

Dar... trecerea in aceasta pensie de boala (I,II, sau III), care este revizuita la fiecare 6-12 luni, poate atrage trecerea in rezerva din momentul incadrarii intr-un grad de invaliditate, cum a spus si dl. peneagu ? ...

Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, zice asa :

CAP. 7
Trecerea în rezerva sau direct în retragere a cadrelor militare

ART. 85
Ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii în activitate pot fi trecuţi în rezerva sau direct în retragere, dupã caz, în urmãtoarele situaţii:
...
b) sînt clasati "inapt pentru serviciul militar" de cãtre comisiile de expertiza medico-militarã;
c) sînt clasati "apt limitat";

Deci... trecerea intr-un grad de invaliditate, atrage clasarea "inapt pentru serviciul militar" ? EU LUCREZ IN BIROU, dar tot militar sunt.
"Apt limitat" ...adica ce ? Nu inteleg la ce se refera...

AJUTOOOOOOR #-o

3. Codul muncii nu stabileste zilele de concediu medical ci OUG 158/2007.

Imi cer scuze... asa este.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Tynn, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionare... vyctoras vyctoras Buna ziua ! urmeaza sa ma pensionez pe caz de boala si as vrea sa stiu de cand o sa intre in plata? de la data cand nu mai lucrez sau de la data incetarii ... (vezi toată discuția)
Pot fi trecut in rezerva fara acordul meu ? Ionuk5 Ionuk5 Sunt angajat al Jandarmeriei si am fost declarat APT LIMITAT IN TIMP DE PACE SI RAZBOI cu deficienta USOARA 30% conform HG nr 56/2012, totodata am fost scutit ... (vezi toată discuția)
Reincadrare in munca ContSters278009 ContSters278009 Am fost militar si am iesit la pensie de boala in 2012 . Mai pot fi reincadrat in activitate daca sanatatea imi va permite , sau nu ? Este vreo lege ? (vezi toată discuția)