Bună ziua, am calitatea de reclamant într-un proces.
Pârâții au depus întâmpinare, iar eu am depus răspuns la întâmpinare.
Primul termen este fixat peste 3 săptămâni.
Mai pot depune în acest moment cerere de renunțare la judecare fără a fi nevoie de acordul pârâților?
Înțeleg că ei pot cere plata cheltuielilor de judecată, dar mă aflu încă în termenul în care pot renunța unilateral?
(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.
(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.
Da, până la primul termen puteți renunța fără acordul pârâtului însă acesta are posibilitatea de a pretinde cheltuieli de judecată, încercați mai bine să încheiați o tranzacție cu acesta, pe care instanța s-o consfințească printr-o hotărâre de expedient.