avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am găsit, împreună cu doi prieteni din care unul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am găsit, împreună cu doi prieteni din care unul minor, un card de debit cu care ei au făcut cumpărături de 80 de lei. La ce mă pot aștepta de la Poliție, ce mi se poate întâmpla?

Eu impreuna cu 2 prietenii ,eu in varsta de 15 ani iar cei 2 in varsta de 16 si 18 ani am gasit un card de debit. Eu am vrut sa iau cardul si sa il duc la banca ,chiar am incercat sa ii conving pe ei sa il duca la banca (fiind mai mari ca mine ,n am avut ce le face) ,ei au facut cumparaturi de 80 de lei. Eu deoarece nu am vrut sa fac parte la operatiune nu am intrat in magazin cu ei. La ce ma pot astepta de la Politie,ce mi se poate intampla? Nu am mai avut antecedente de nici un fel si sunt putin speriat.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dan1907 , utilizator 15:29, 28 Noiembrie 2018
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu l-ați însușit dumneavoastră, nu vă faceți vinovat de vreo infracțiune. Chiar dacă ați fost prezent când s-a găsit, nu l-ați păstrat dumneavoastră fără să-l predați. Cel care găsește un bun trebuie să-l predea autorităților în 10 zile. Pentru însușirea bunului găsit (infracțiune) și pentru înșelăciune (infracțiune) pot fi acuzați prietenii dumneavoastră. Dacă nu ați încurajat în niciun fel acțiunile acestora, nu puteți fi acuzat de săvârșirea vreunei infracțiuni, cu atât mai mult cu cât ați refuzat să intrați în magazin cu aceștia. Dacă nici nu ați beneficiat de ceea ce s-a cumpărat de către prieteni, atunci chiar nu aveți motive de îngrijorare. Ați putea fi chemat, eventual, să depuneți mărturie dacă se va depune plângere penală și dacă vă identifică pe înregistrări din exteriorul magazinului (dacă există și se vor păstra).
Faptele se urmăresc dacă autoritățile vor lua cunoștință de ceea ce s-a întâmplat. Având în vedere suma mică de 80 de lei, s-ar putea ca persoana păgubită să nu sesizeze autoritățile. Oricum, faptele prietenilor dumneavoastră sunt grave din punct de vedere penal, chiar dacă valoarea este relativ mică.
Este foarte bine că i-ați îndemnat să restituie cardul respectiv și să nu îl folosească și pe viitor trebuie să nu oferiți niciun ajutor acestora, să nu luați bunuri cumpărate de ei, să nu le ascundeți, să spuneți adevărul despre ceea ce știți în cazul în care veți fi întrebat de organele penale.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2018
Izabella Rădoi, Avocat
De unde cunosteau codul pin la cardului ?
~ Conținut șters la cerere ~
da,asa e

Olga75 a scris:

Probabil este card contact less, caz in care il pot folosi fara pin, in limita unei anumite sume per tranzactie (de obicei pentru platile mai mici de 100 lei nu se solicita pin).

sorin.damian a scris:

da,asa e

Olga75 a scris:

Probabil este card contact less, caz in care il pot folosi fara pin, in limita unei anumite sume per tranzactie (de obicei pentru platile mai mici de 100 lei nu se solicita pin).

sorin.damian a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare cont banca Razvantimisoara Razvantimisoara Buna ziua Am intampinat ieri o problema legata de blocarea cardului in urma unei sesizari facuta de alta persoana, am fost la cumparaturi iar cardul a ramas ... (vezi toată discuția)
Citatie in dosar penal - in calitate de martor! logoash logoash Buna seara, Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste ... (vezi toată discuția)
Acuzat de furt pe nedrept roffy roffy Buna ziua.. Zilele trecute am mers la cumparaturi..intru\'un magazin de incaltaminte am gasit un telefon mobil pierdut.. Am facut prostia si l\'am luoat in loc ... (vezi toată discuția)