avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort custodie copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort custodie copii

sunt divortat am custodie comuna pt copii platesc pensie alimentara dar eu nu am vazut copii de un an ce pot face legal ca si ea sa respectedecizia tribunalului
Cel mai recent răspuns: florinmfn , utilizator 20:45, 11 Decembrie 2018
nu ma duc la ei ca stau la fostii socri si sunt foarte violenti si nu vreau scandal le trimit mesaje pe tel si nu raspund nici fosta si nici copii.program am inceputul si sfirsitul lunii de vineri pana duminica seara
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
florinmfn, utilizator
Mergeți acolo in timpul programului stabilit și apoi vedeți ce se intampla si ne scrieti
Mergeți acolo in timpul programului stabilit și apoi vedeți ce se intampla si ne scrieti
buna seara am fost sami vad copii si a iesit soacramea si a zis sa plec pt ca ,nu vor copii sa iasa
Va puteti adresa instantei de judecata, pentru stabilirea unui program de vizitare, pe cale de ordonanta presedintiala.

Conditii de admisibilitate:

Potrivit art. 996 alin. (1), instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii sau grabnice, pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Ordonanta este provizorie si executorie. Daca hotararea nu cuprinde nici o mentiune privind durata sa si nu s-au modificat imprejurarile de fapt avute in vedere, masurile dispuse vor produce efecte pana la solutionarea litigiului asupra fondului – art. 996 alin. (2) NCPC.

La cererea reclamantului, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen – art. 996 alin. (3) NCPC.

Ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului – art. 996 alin. (4) NCPC.

Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa resolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt – art. 996 alin. (5) NCPC.

Conditiile exercitarii procedurii ordonantei presedintiale au ramas, in esenta neschimbate fata de reglementarea anterioara, acestea fiind:

a) Urgenta: conditie care justifica utilizarea procedurii in chestiune, caracterizata printr-o procedura de judecata mai sumara. Si in reglementarea art. 581 alin. (1) CPC 1865, cat si in cea a art. 996 alin. (1) NCPC s-a retinut ca exista indeplinita aceasta conditie cand masura provizorie este necesara “pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara … ori… pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari”.

S-a aratat ca urgenta trebuie sa persiste pe tot parcursul judecatii (chiar si in calea de atac a apelului) iar instanta de judecata are obligatia sa indice imprejurarile ce au condus la concluzia ca este indeplinita aceasta cerinta. De asemenea, lipsa caracterului de urgenta conduce la solutionarea oricarui aspect pe calea procedurii comune.[4] Urgenta nu este sinonima cu celeritatea, aceasta din urma reprezentand dezideratul oricarui proces civil, in sensul finalizarii sale intr-un termen rezonabil.

b) Masura dispusa sa aiba caracter provizoriu (vremelnic): masurile incuviintate nu sunt de natura sa conduca la rezolvarea fondului ci sunt de natura sa mentina o situatie de fapt pana la solutionarea celui dintai, asadar – sunt limitate in timp pana la solutionarea in fond a litigiului.

c) Conditia de a nu prejudeca fondul: cu titlu de noutate, este expres reglementata in NCPC (art. 996 alin. 5 NCPC). Chiar daca aceasta conditie nu era expres reglementata, ea exista si in reglementarea CPC 1865, necesitatea acesteia fiind consacrata in doctrina si dedusa din cea de-a doua conditie (caracterul provizoriu).
S-a retinut ca, datorita faptului ca ordonanta presupune urgenta si adoptarea unor masuri vremelnice, instanta nu are caderea sa prejudece fondul dreptului dar – pentru ca totusi solutia sa nu fie arbitrara – este datoare sa cerceteze aparenta dreptului, sa pipaie fondul.[6]

d) Existenta unei “aparente de drept” in favoarea reclamantului, conditie noua, legiferata la art. 996 alin. (1) NCPC. S-a retinut ca aceasta conditie trebuie analizata in mod prioritar de catre instanta, aceasta din urma fiind tinuta sa nu dispuna nicio masura provizorie pana ce nu isi creaza convingerea ca in favoarea reclamantului exista “aparenta de drept”. Limitele cercetarii privind aparenta dreptului sunt chiar limitele indicate si in vechea reglementare, in doctrina si jurisprudenta, referitoare la “pipairea fondului”.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, prin ordonanta presedintiala pot obține acordul ... Karla Loredana Karla Loredana Bună ziua, prin ordonanta presedintiala pot obține acordul tatalui sa mut copilul la alta scoala în alt judet ptr ca mi am schimbat locul de munca cu unul ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala mp36 mp36 Am depus in instanta o ordonanata presedintiala pentru program vizitare minor iar judecatoria in cauza mi-a admis-o.Fosta sotie, nemultumita a facut apel la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala fan23 fan23 în urma taxei de succesiune dezbătuta în instanta de judecata am făcut o înțelegere și fiecare și a ales anumite bunuri unde eu am fost ... (vezi toată discuția)