avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie

buna ziua
actualul meu sot vrea sa imi adopte copilul pe care il am cu un fost iubit( copilul fiind recunoscut de tata). inca nu am depun nici un fel de cerere pentru incredintare la judecatorie
spunetii va rog care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru adoptie
Cel mai recent răspuns: Ana-maria Dociu , Alte profesii 20:27, 14 Noiembrie 2009
Buna ziua. Aveti nevoie de acordul tatalui biologic in primul rand.

In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui său:
Se sesizeaza in mod direct instanţa judecătorească cu actiune privind incuviintarea adoptiei, de catre sotul care doreste sa adopte.
Pentru incuviintarea adoptiei este necesar consimţământul la adopţie de catre părinţii biologici ai minorului, precum şi consimţământul soţului adoptator, exprimate în faţa instanţei odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei. Inainte de exprimarea consimtamantului la adopţie, parintii biologici trebuie sa se adreseze la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala domiciliaza pentru a fi consiliati cu privire la efectele adoptiei, si pentru a obtine raportul de consiliere-document ce se înaintează instanţei cu ocazia soluţionării cererii de încuviinţare a adopţiei.
Documentele ce trebuie depuse odata cu cererea de incuviintare a adoptiei sunt:
-certificatul de naştere al copilului, în copie legalizată
-certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unităţi publice nominalizate de către direcţia de sănătate publică
-certificatul de naştere ale adoptatorului în copie legalizată
-certificatul de căsătorie al adoptatorului, în copie legalizată
-cazierul judiciar al adoptatorului
-certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris.
Pentru aceasta adoptie nu este necesara obtinerea atestatului, deschiderea procedurii adoptiei interne pentru copil, si nici incredintarea in vederea adoptiei
Exista o intrebare esentiala ce trebuie pusa inaintea oricarui demers: Ce pozitie are tatal copilului? Ar fi de acord cu adoptia copilului sau?
Daca el ar refuza, ar exista motive ...zdravene pentru a determina instanta sa considere acest refuz ca fiind abuziv si, in mod exceptional, sa treaca peste acest refuz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
legally a scris:

Inainte de exprimarea consimtamantului la adopţie, parintii biologici trebuie sa se adreseze la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala domiciliaza pentru a fi consiliati cu privire la efectele adoptiei, si pentru a obtine raportul de consiliere-document ce se înaintează instanţei cu ocazia soluţionării cererii de încuviinţare a adopţiei.


Nu e necesar raportul asta.
fara acordul tatalui biologic nu are sesns sa incepi.
eu am domiciliul intr-o comuna de langa iasi banuiesc ca la primarie trebuie sa ma duc prima data nu?
cu tatal copilului nu am mai vorbit de ani buni dar banuiesc ca ar fi deacord ca nu l-a interesat copilul pana acum si nici nu-i plateste pensie alimentara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie minor iulia_trad_04 iulia_trad_04 Buna ziua, Acum doi ani am divortat, iar baietelul mi-a fost incredintat mie. Tatal biologic nu isi viziteaza fiul si nici nu ii plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Adoptia de catre tatal vitreg corinuta corinuta Ce proceduri legale sunt pentru ca tatal vitreg sa/si poata adopta copilul sotiei sale. In cazul cand e de acord tatal natural si in cazul cand nu e de acord ... (vezi toată discuția)
Adoptie ContSters70444 ContSters70444 Buna ziua, Am doi copii din prima casatorie, de 11 si 8 ani, incredintati spre crestere si educare mie conform unei H.J. Din a doua casatorie mai am inca un ... (vezi toată discuția)