Va scriu in numele a 12 persoane care ne desfasuram activitatea intr-o companie ce are ca activitate de baza lucrari efectuate in domeniul extractiei petroliere.
Mentionez ca activitatea se desfasoara cu detectorul de gaze atasat permanent pe echipamentul personal de protectie si orarul de lucru este numai "de zi" dar intr-o permanenta deplasare,in tara sau in afara ei,in teren si programul acesta este efectuat in continuu in ultimii aproximativ 8 ani.
Intrebarea noastra este ;in ce grupa de lucru ne incadram si cui trebuie sa ne adresam pentru a fi siguri ca ne sunt respectate drepturile de munca?!
Multumim pentru ajutor !
Daca beneficiati de grupa de munca ar trebui sa regasiti mentiuni in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si in contractele individuale de munca semnate de fiecare lucrator.
Informatii concrete puteti afla de la sindicat sau de la reprezentantii salariatilor pe care i-ati ales sa negocieze cu patronatul.
Pentru a beneficia de conditii speciale de munca ar trebui ca firma si locurile de munca sa fie nominalizate in anexa 2 si anexa 3 la Legea nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare privind pensiile publice.
Aceste anexe pot suferi modificari numai in conditiile prevazute de HG nr. 924/ 20.12.2017 Procedura de reevaluare locuri de munca in conditii speciale (pentru prima informare vezi art.4). Trebuie intocmite documentatii, facute expertizari ale locurilor de munca si ale lucratorilor si obtinand avize de la ITM/ Inspectia muncii/ Ministerul muncii.
Pentru conditii deosebite de munca trebuie parcursa detodologia de reinnoire a conditiilor deosebite de munca prevazuta de HG nr. 1014/ 30.12.2015
Pentru a beneficia de incadrarea intr-o grupa de munca/conditii deosebite sau speciale de munca, pentru perioada respectiva angajatorii trebuiau sa intocmeasca documentatii prevazute de legislatia in vigoare pentru ca sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca/meseriile incadrate in grupa de munca si sa nominalizeze prin decizii interne, salariatii pentru locurile de munca/ meseriile pentru care s-a primit avizul ITM/ Inspectia muncii.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Grupe de muncă
Delicostea
Bună ziua.
Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)