avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru parintele care nu a fost in CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru parintele care nu a fost in CCC

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu niste informatii.
Primul copil este nascut in iulie 2017.
Sotia este in CCC si este din nou insarcinata, iar ca data estimativa avem sfarsitul lunii mai 2019.
Din ce am citit pe forum si in HG52 din 2011, in baza unei cereri sotia va trece din CCC1 in CCC2.
Eu, ca tata, pentru primul copil voi mai putea beneficia de luna de concediu? Va fi concediu fara plata? Voi beneficia de vreo indemnizatie?
Cum trebuie sa procedez?

Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
elnath, utilizator
Cel mai recent răspuns: elnath , utilizator 13:23, 9 Martie 2019
Aveti dreptul la indemnizatia pentru CCC, daca indepliniti conditiile mentionate de lege.

In caz afirmativ, pentru CCC1 aveti dreptul la cel putin o luna inainte de a implini copilul 2 ani.
Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt.
În această situație, după 15 ianuarie 2019 voi merge la primăria de care aparțin pentru a afla punctual ce acte am de întocmit și perioada în care le pot depune.

Mulțumesc!
O zi plăcută!
Actele sunt aceleasi ca si cele pe care le-ati depus sotia.

Cererea trebuie însoțită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului și a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2) OUG 111/2010;
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2 OUG 111/2010;
d) dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declarația fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri prevăzute la art. 3, pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
e) dovada privind suspendarea activității pentru perioada în care se solicită concediul pentru creșterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.
Buna ziua,

Va rog să ne ajutați, tot pe acest subiect, cu câteva lămuriri.
Am întrebat la primărie și am primit următorul răspuns fără o trimitere propriu-zisă la lege:
Eu pentru primul copil voi intra in Ccc1 de la 06 iunie 2019 până la 07.07.2019, in schimb mama nu va putea intra in Ccc2 pentru copilul care se va naște în luna mai 2019 până nu termin eu Ccc1. In acest caz pentru mama până termin eu Ccc1 ce posibilități avem? Întreb acest lucru pentru că ea a avut contract pe perioada determinata ce a expirat și asta ar însemna să intre în șomaj pentru o lună și apoi în Ccc2. Ar exista posibilitatea unui concediu medical pentru mama până va intra în Ccc2 chiar daca ea nu mai e angajata?
Pentru a evita perioada de întrerupere a ccc al mamei, mi-a fost recomandat să îmi iau eu, tatăl, 2 luni ccc pentru ambii copii cu 2 luni înainte să facă al doilea copil 2 ani - nu am găsit această mențiune nici în OUG 111/2010 și nici în hg 52/2011.
Având în vedere că al doilea copil vine la sfârșitul lunii mai se va putea beneficia de suplimentul de suprapunere? Cine va beneficia de el?

Va mulțumim pentru răspunsul dumneavoastră!
O zi plăcută!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic al doilea copil florinvladutoiu florinvladutoiu buna ziua. sotia a nascut in martie 2011 alegand perioada de cic de 2 ani adica pana in martie 2013. in luna decembrie 2012 urmeaza sa nasca a doua fetita. ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)