avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional loyalty
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional loyalty

Buna ziua,

La firma la care lucrez, eu si cativa colegi, am participat la un training platit de firma. La o luna de la finalizarea trainingului, am fost chemati la HR sa semnam un act aditional la contract in care se specifica ca in urmatorul an nu vom parasi firma, iar daca o vom face, trebuie sa suportam costurile trainingului.
Este legal asa ceva? Putem actiona in instanta firma? Daca da, cum ar trebui sa procedam?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 1 Decembrie 2018
Este legal ce va solicita angajatorul.

Art.198 C.mun
1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Parerea mea este ca e semi-legal ceea ce va cere.
In primul rand actul aditional trebuia intocmit inainte de curs, sa contina nr. zile de scoatere din produsctie, plata salariului pe acele zile, costul cursului si perioada in care nu poti demisiona. Angajatul nu e obligat sa semneze daca exista o mare disproportie intre ceea ce-ti cere angajatorul fata de ceea ce-ti ofera. O proportie aproximativa ar fi 10-20 zile de curs pentru un an de amanare a plecarii. Mai demult era specificat in Codul muncii ca trebuie sa ai 60 de zile scoatere din productie ca sa nu poti demisiona 3 ani. Pentru perioade mai scurte nu se specifica nimic. In cel mai rau caz trebuie sa poti plati o parte din valoarea cursului, poportional cu timpul ramas pana la expirarea unui an de la data terminarii cursului.
Atat timp cat nu ni se expune actul aditional nu avem de unde sa stim daca este sau nu corect.

Textul de lege prevede si situatia suportarii tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Training platit daca plec MAria1809 MAria1809 Buna ziua, M-am angajat la o firma am beneficiat de un training de 14 zile o parte teoretica si una practica, practic am invatat produsele firmei in aceste ... (vezi toată discuția)
Training / clauza contractuala Bianca Radulescu Bianca Radulescu Buna ziua, Imi desfasor activitatea la o companie care are ca domeniu de activitate munca temporara. Avem un client care angajeaza personal pentru call ... (vezi toată discuția)