avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am fost înșelați cu 4.500 de lei de cineva care ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am fost înșelați cu 4.500 de lei de cineva care ne-a dat o factură cu datele unei firme cu care n-are nicio legătură. Există soluții de recuperare a banilor?

Bună seara. În primul rând doresc să mulțumesc celor de la avocatnet.ro pt. oportunitatea oferită de a putea primii soluții la întrebările noastre direct pe această platformă.

În urmă cu aprox. o lună am găsit pe internet un anunț pentru vânzare de lemn de foc paletizat la un preț de 70 E/palet, destul de avantajos comparativ cu prețul pieței (că doar altfel nu suna nimeni să cumpere). la început au avut loc câteva discuții telefonice prin care mi-am exprimat interesul față de ofertă. Apoi am solicitat prin e-mail câteva detalii cu privire la procedura de achiziționare a unui camion de 22-24 de paleți.

Am primit un formular de comandă cu antetul ,,firmei" (cu ghilimelele de rigoare, deoarece o să vă explic imediat în ce a constat excrocheria), cu diferite produse din lemn și prețurile aferente printre care și produsul care ne interesa pe noi (lemn de foc paletizat pt. depozit). Formularul mai conținea și specificația că, pt. a se putea programa și efectua transportul, era nevoie să se plătească 50% AVANS din valoarea totală a facturii, în cazul nostru 4.500 de lei.

Pt. a putea face plata avnsului, ni s-a emis o factură cu datele unei firme care în realitate există, dar apoi am constatat cu stupoare că defapt nu avea nimic de a face cu excrocul care s-a dat a fi drept administratorul firmei, dar în realitate administratorul era cu totul altă persoană. Așa că s-a folosit de datele de înregistrare ale unei firme ca să poată încasa ilegal sume de bani direct în contul său.
Ba mai mult, întrucât i-am cerut să ne trimită niște poze cu lemnul înainte de a-i trimite banii de avans, ne-a trimis niște poze luate de pe internet de la alte firme.
Așa că am înghițit ,,momeala" și am depus banii în contul indicat pe factură. După o zi, două, am încercat să mai luăm legătura telefonic cu dânsul pt. a vedea ce se întâmplă, de ce nu mai primim comanda, dar spre dezamăgirea noastră nu mai răspundea la telefon sau și-l ținea închis.

După ce ne-am dat seama că am fost păcăliți, ne-am deplasat până la sediul firmei de care s-a folosit ca să vedem ce s-a întâmplat. Aici ni s-a spus că, din nefericire nu suntem singurii, ci mai multe persoane au venit la dânșii cu aceeași problemă și cu țepe mai mari, iar pt. aceasta au fost făcute plângeri la poliție pt. înșelăciune. Ne-au spus că nu au nici o legătură cu individul care ne-a fraudat, mai mult nici nu au auzit niciodată de el.

Acum, mulțumindu-vă anticipat pt. răspunsurile oferite, vă rog din suflet să-mi spuneți ce soluții reale ar fi de a recupera acești bani. menționez că până acum nu am întreprins nici o acțiune, deoarece am așteptat sperând că se va îndura să ne restituie banii (i-am trimis mai multe mesaje, e-mail-uri, etc) și deoarece ne-am gândit că nu are sens deoarece chiar dacă facem plângere sau acționăm în instanță firma nevinovată, nu rezolvăm decât bani pe cheltuieli de judecată, drumuri și timp pierdut, oricum banii nu cred că îi vom mai recupera. În cel mai bun caz, dacă va fi găsit, infractorul va plăti cu detenția pt. sumele fraudate, iar noi vom rămâne doar cu paguba. Așa am gândit-o noi, dar așteptăm și alte păreri calificate.
Vă mulțumesc din suflet!
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Daca am inteles bine d voastra ati virat banii intr un cont bancar. De aici puteti lua firul. Unde s au dus banii, cum se numeste persoana careia i ati virat banii.
Bineinteles faceti plangere asa cum ati fost sfatuiti.
Toate cele bune!
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2018
chycKyta, utilizator
banii i-ati achitat cu ordin de plata sau i-ati depus intr-un cont?
Da stimata dn-a, i-am achitat cu O. P. direct din contul firmei cu virament electronic în contul indicat pe factura.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acel cont in care ati varsat avansul a fost deschis de o persoana careia i s-au cerut printre altele si un CNP / email / nr telefon etc. Simplu ca buna ziua ptr politie sa afle de la banca respectivului, numele acelui infractor / adresa (eventual). Daca acel nr de mobil al individului,
este legat de un abonament (ceea ce ma indoiesc), politia va putea afla eventual adresa curenta (eventual, caci in ziua de azi facturile vin pe mail...). Pe scurt, fara a face plangere la politie, nu aveti alta solutie....Pe viitor, nu ar fi rau sa verificati firma inainte de a face tranzactii de acest gen.
Acum este ceva ciudat, cand faci un virament electronic doua lucruri sunt obligatorii: IBAN si denumirea/numele beneficiarului, altfel nu se poate face plata. Ati platit catre firma sau catre un tert? Adica firma cu oferta apare la beneficiarul platii?

Alte discuții în legătură

O factura emisa de o firma dar cu cont de persoana fizica basanti basanti Buna ziua In urma contactarii unei firme ce comercializeaza lemne de foc,m-am inteles la telefon cu persoana de contact sa-mi livreze 50msteri lemn de ... (vezi toată discuția)
Plata in contul persoanei fizice trecut pe factura OLTCONFORT OLTCONFORT Buna ziua, In data de 10.11.2016, SC .... SRL, a initiat o plata (editat). Am luat informatii telefonice de la BCR si ni s-a comunicat ca aceasta firma cu ... (vezi toată discuția)
Problema salariu virat gresit care nu "poate" fi recuperat ares_geo ares_geo buna ziua, voi incerca sa descriu cat mai detaliat si amanuntit problema mea. anul trecut mi-am schimbat locul de munca si am facut lichidarea de la ... (vezi toată discuția)