avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unii angajatori spun că legea le permite să nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unii angajatori spun că legea le permite să nu încheie contract de muncă în prima lună. Este legală această practică?

Buna ziua. Vin la dumneavoastra cu o nelamurire. Vad ca din ce in ce mai des este o practica la angajator sa te angajeze fara contract de munca prima luna.
De ex: Ma duc la angajator la interviu discutam toate detaliile despre locul de munca.Toate bune si frumoase doar ca la final imi spune ca o sa imi faca contract de munca abia dupa o luna de munca.
Intrebat de ce asa , angajatorul spune ca ai permite legea acest lucru.
Intrebare mea pentru dumneavoastra e , care lege ? este legal aceasta practica ? daca ma puteti lamuri va rog frumos. O zi frumoasa va doresc
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:23, 4 Decembrie 2018
11 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista niciun text de lege care sa prevada cea ce sustine acel angajator.

Codul Muncii
art.16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
....
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si tot legea le permite sa nu va plateasca salar, nu? Si cum nu figurati ca angajat, nici plangere legala nu puteti depune.
Ii puteti spune angajatorului ca va prezentati peste o luna la munca in cazul asta.
E o minciuna sfruntata spusa de un escroc care, cel mai probabil, nu doreste sa va plateasca salariu.

Legea il obliga sa aiba contract din prima zi si ii permite sa faca contract si pt o luna, daca doreste. Dar el nu doreste ca sa nu aiba obligatii de plata.

Cautati un angajator serios iar pt escroc depuneti plangere la ITM.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
savysb a scris:

... Si cum nu figurati ca angajat, nici plangere legala nu puteti depune.
...

Se pot sesiza institutiile statutului cu drept de control, chiar daca nu are incheiat c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat 3 luni, am fost patita o luna florentina1986 florentina1986 in data de 3 septembrie 2008 am fost la un interviu in vederea angajarii la acea firma! la interviu mi s-a spus ca prima luna e de proba si salariul de 1000 ... (vezi toată discuția)
Angajare birsa birsa Ce pot face in situatria in care am mers la interviu,mi-sa promis contract de angajare(asa trebuie,nu?)mi-au spus ca voi fi platita dupa 2 sapatamani...Dupa 16 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata LianaPin LianaPin Buna ziua, In cadrul unui contract de munca pe perioada determinata de 3 luni, pe care angajatorul il considera ca pe o perioada de proba, se poate renunta ... (vezi toată discuția)