avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda Parcare Politia Locala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda Parcare Politia Locala

Buna ziua,

Desi inteleg ca prin decizia nr. 11/2017, ÎCCJ a stabilit ca doar Politia Rutiera are dreptul sa solicite comunicarea identitatii persoanei care a condus un vehicul, eu tocmai am primit prin posta o amenda de la Politia Locala (noiembrie 2018) pentru refuzul de a ma prezenta la sediul politiei locale.

Context: Eu nu eram in tara in perioada cand strada pe care era parcata masina mea se asfalta. Am rugat un prieten si a mutat o pe o bucata de pamant cu gandul ca o mutam la loc pe strada dupa ce se asfalteaza. Ceea ce am si facut.

Intors in tara am descoperit in casuta postala o scrisoare de informare de la politia locala care imi cerea sa spun cine a condus masina parcata pe asa zisul spatiu verde sau sa ma prezint la sediul politiei locale.
De la posta am ridicat o recomandata cu un process verbal cu o amenda pentru neprezentarea la sediul politiei locale. Iarasi intocmit de politia locala si nu rutiera.

Intrebarea mea este daca in Bucuresti, Sectorul 6 se aplica sau nu decizia ICCJ care spune ca
doar politia rutiera poate cere identificare soferului si eventual sanctionarea lui pentru refuz.

Ce ar trebui sa fac in acest caz? Sa ignor amenda de la politia locala sau sa o contest in instanta?
Nu a aparut in contul meu de pe ghiseul.ro si parca banuiesc ca este un abuz al politiei locale.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
marc13, utilizator
Cel mai recent răspuns: marc13 , utilizator 11:06, 4 Decembrie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
marc13 a scris:


Ce ar trebui sa fac in acest caz? Sa ignor amenda de la politia locala sau sa o contest in instanta?


Dacă nu faceți plângere în termenul legal (15 zile de la comunicare) va trebui s-o plătiți. PV nu se anulează de la sine pentru că poliția locală nu are competența să sancționeze pentru neprezentare la sediul lor, trebuie acțiune în instanță.
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Ares-3, moderator
Multumesc pentru raspuns!

Daca o platesc, o voi mai primi si pe cea de parcare neregulamentara?

Daca fac plangere (mai am 3 zile) cum trebuie sa procedez? (unde ma duc, ce plangere sa completez)

Multumesc inca o data pt raspuns.
Pe de alta parte am gasit acest link: [ link extern ]

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ca poliția locală să nu mai aplice sancțiuni conducătorilor auto pe necomunicarea în scris a datelor persoanei căreia i-a încredințat vehiculul spre a fi condus, doar în baza Codului Rutier, nefăcând referire la abaterile constatate în trafic, pentru oprire, staționare, parcare și acces interzis.

Așadar, necomunicarea în scris a datelor va fi în continuare sancționată, însă în conformitate cu dispozițiile art. 2, pct. 31 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

__
Ceea ce apare si pe amenda mea.. legea 61/1991
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așadar, necomunicarea în scris a datelor va fi în continuare sancționată, însă în conformitate cu dispozițiile art. 2, pct. 31 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Nu ați înțeles bine.
Dumneavoastră nu ați fost găsit la mașină, nu puteți fi amendat pentru parcare neregulamentară doar pentru că sunteți proprietarul ei. Dacă vă prindeau da, aveau competența să vă aplice sancțiunea pentru parcare neregulamentară.

Recapitulare:
1. Ați fost amendat pentru necomunicarea datelor conducătorului auto - contestați, nu au competența să sancționeze neprezentarea la sediul lor.

2. Nu pot să vă facă PV de contravenție pentru parcare neregulamentară dacă nu vă duceți să spuneți că dvs. ați condus auto în ziua de ... și ați parcat mașina acolo unde au găsit.

Aveți aici un model de plângere contravențională pe care vi-l pun doar pentru că vă folosesc partea de început, structura lui și la final vedeți cum trebuie s-o depuneți:
[ link extern ] /

Cereți anularea PV ca nelegal întocmit și netemeinic și înlăturarea sancțiunii contravenționale aplicate, motivați în drept cu Decizia ÎCCJ nr. 11/2017... poate vă ajută un coleg cu sfaturi mai concrete în privința asta. Nu sunt jurist, nu știu să vă spun mai mult.

Respectați ce scrie la finalul modelului:
Anexez în original și în copii certificate (faceți fotocopii după plângere și după PV, scrieți-vă numele în clar pe ele și semnați-vă) :
- Proces verbal de contravenție seria … nr…
- taxa judiciara de timbru în cuantum de 20 lei;

Depun prezenta plângere în două exemplare dintre care unul pentru instanță și celălalt pentru comunicare.



Acum e mai clar, intr-adevar.

Multumesc pentru raspunsuri si link!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare pe asa-zisul spațiu verde Lauritzen Lauritzen Bună ziua. As avea o intrebare legata de delimitarea sau marcarea unei zone (spațiu) verzi de lângă trotuar. Am parcat mașina între alte 2 masini . Sunt ... (vezi toată discuția)
Am primit o somatie de a merge la sediul poliției locale pt ... Maryus1986 Maryus1986 Am primit o somatie de a merge la sediul poliției locale pt o parcare neparlamentara. Dacă merg, imi vor face pv pe baza datelor înregistrate si automat ... (vezi toată discuția)
Amenda politia locala parcare neregulamentara - netransmitere date conducator auto -2.000 lei silviu.sandu silviu.sandu Am primit astazi (24.05.2022) o amenda de la Politia Locala S6 la cutia postala ( PV contraventie si PV de afisare) in valoare de 2.000 de lei pe motiv ca nu ... (vezi toată discuția)