avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Achiziționare kituri test de către o asociație ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Achiziționare kituri test de către o asociație pacienti


Ce condiții trebuie îndeplinite pt o asociație de pacienți pt a achiziționa kituri de testare genetica pt hematologie și pt a le dona apoi unui spital?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:23, 7 Decembrie 2018
Le cumparati cu factura pe ong, le faceti intrarea in contabilitatea ong cu nir. Semnati contractul de sponsorizare cu institutia spitaliceasca la care adaugati si procesul verbal de predare primire semnat de reprezentantii ambelor parti care sa contina denumirea exacta din factura a produselor, cantitatea si valoarea din factura si totalul. Apoi acest total il scadeti si din contabilitatea ong.
Este bine ca mai intai sa consulati si institutia pentru a vedea daca nu mai au si ei altceva de adaugat la partea de documente in caz de sposorizare.
Mulțumesc pt răspuns. E nevoie sa fie specificat în statutul asociației dacă poate face astfel de achiziții sau nu e obligatoriu?
Nu.
Se poate si ca ”sponsorizare” dar este total atipic ca un ONG sa faca ”sponsorizari” - asa ceva fac operatorii economici. Un ONG cel mai firesc face DONATII catre institutii publice, catre alt ONG sau catre persoane fizice. Fiind non-profit e firesc sa faca acte cu titlu gratuit, cum sunt donatiile, doar operatorii economici ar trebui sa mearga pe mecenismul sponsorizarii. In rest cum vi s-a explicat deja: Le cumparati pe numele asociatiei, la inregistrati in contabilitatea ei, apoi faceti un inscris cu rol de contract de donatie (cu regim de ”dar manual” daca valoarea nu trece de 25.000 lei, altminteri actul ar trebui autentificat notarial....), semnati cu spitalul contractul, predati bunurile pe baza de proces-verbal de predare-primire, le scadeti din contabilitate... Atentie sa obtineti si sa puteti preda spitalului si documentele aferente acelor kituri, sa nu aiba probleme de legalitate in primirea si utilizarea lor, si sa verificati sa nu aiba vreun regim special de comercializare acele kituri, care sa puna sub semnul intrebarii legalitatea achizitiei lor de catre o entitate care nu e unitate medicala.... Deci lamuriti intai aceste aspecte cu spitalul.... Nu e nevoie ca in Statutul asociatiei sa scrie expres la mijloace / activitati si efectuarea de donatii institutii medicale, din forma juridica si scopul asociatiei se subintelege asta, important sa nu fie in Statut vreo conditionare sau interdictie.... si scopul si obiectivele ei sa aiba o formulare din care se poate deduce ca un asemenea mijloc ar fi permis (sa nu scrie de ex. ca e doar pentru lobby pt imbunatatirea legislatiei sau pt sprijin moral sau informational pt membri) ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie non profit in domeniu medical. mariaserban58 mariaserban58 Nu am mai tinut contabilitatea unei asociatii non profit si totul este nou pentru mine. Va rog sa ma ajutati sa inteleg corect citeva aspecte legate de acest ... (vezi toată discuția)
Ong vrea să ofere bani unei persoane fizice. care e forma legală: sponsorizare sau donație? alex__ alex__ Buna ziua! Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de donatie lorella lorella Contractul de donatie se semneaza de presedintele asociatiei/ fundatiei, respectiv de admisitratorul societatii, sau e corect si de catre directorii generali/ ... (vezi toată discuția)