avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere donatie

Buna ziua,

Doresc sa stiu daca poate fi retrasa o donatie de catre cel care a facut-o?
Este vorba despre un teren donat catre fiica si ginere ,in timpul casatoriei acestora si pt care doresc sa retrag donatia emisa catre ginere ,in urma divortului de fiica mea.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: stefan_71 , utilizator 09:18, 5 Decembrie 2018
Donatia nu poate fi revocata.

Donaţia

SECŢIUNEA a 3-a
Revocarea donaţiei

Art. 1023

Cazuri

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Fiica dumneavoastra poate solicita atribuirea bunului,prin partaj.

Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua!
Conform art. 1015 C.civ., Donatia este irevocabila.
Cel mult, ati putea incerca in instanta depunerea unei actiuni avand ca obiect Constatarea caracterului simulat al contractului de donatie, cu consecinta desfiintarii (anularii/revocarii) acestuia.

Eugenia Serban a scris:

Buna ziua!
Conform art. 1015 C.civ., Donatia este irevocabila.
Cel mult, ati putea incerca in instanta depunerea unei actiuni avand ca obiect Constatarea caracterului simulat al contractului de donatie, cu consecinta desfiintarii (anularii/revocarii) acestuia.

Simulatie de ce?
Care e actul juridic secret?
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
raluk0207, utilizator
Ma refeream in cazul in care exista. Practic, prin aceasta modalitate ati avea sanse sa anulati donatia, dar bineinteles, daca aveti temei.
Pai...nu exista (actul secret).
Partile au dorit o donatie si au incheiat un contract de donatie.

Alte discuții în legătură

Am donat toți banii fiicei mele pentru cumpărarea unui case , am act de donație a banilor , dar acum fata se poartă foarte urât cu mine mă înjură și e MarianaAlupei MarianaAlupei Am act de donație a banilor pentru jumătate din casă ( un alt apartament ) a fiicei mele , care acum se poartă foarte urât cu mine , cum pot să reintru ... (vezi toată discuția)
Donatia Kase Kase Donația,primită de la părinți,se anuleaza la judecătorie? (vezi toată discuția)
Donație ursu67 ursu67 Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)