avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am lucrat și nu mi s-a făcut contract de munca, nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am lucrat și nu mi s-a făcut contract de munca, nu am semnat nicio protecție a muncii și m-a și dat afara că nu am rămas peste program duminică

Salariatul nu poate fi obligat sa ceara concediu fara plata, iar angajatorul nu are dreptul de a trimite in concediu fara plata fara acordul salariatului. Daca ati lucrat si nu ati primit salariul cuvenit puteti reclama la ITM si/sau puteti actiona angajatorul in justitie. Faptul ca ati lucrat fara a semna instructajul de protectia muncii este vina angajatorului, care avea obligatia de nu va primi la lucru fara a va fi insusit instructajul de protectia muncii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 6 Decembrie 2018
Solicitati, in scris, angajatorului eliberarea :
- unui exemplar de pe c.i.m.;
- extras REVISAL.

In caz de refuz , depuneti o sesizare a ITM.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

art.16 C.mun.
....
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

HG 905/2017
art.7
....
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
...

art.9
....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere contract de munca ElenaD1 ElenaD1 Buna ziua! Incepand cu data de 09/06/2018 imi desfasor activitatea, ca si angajat, in cadrul unei firme. In prima zi mi-au cerut documentele necesare ... (vezi toată discuția)
Muncă legală Ionel 555 Ionel 555 Mă puteți ajuta sa aflu daca eu și soția mea suntem angajați cu forme legale? Numele meu Rusen Ionel iar soția Rusen Mihaela iar firma angajatoare ar fi ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Loredana1993 Loredana1993 Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca. (vezi toată discuția)