avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu toți proprietarii sunt de acord cu montarea de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu toți proprietarii sunt de acord cu montarea de apometre cu citire la distanță. Cum se rezolvă această situație în mod legal?

Daca intr-un bloc sunt proprietari nu sunt de acord cu montarea apometrelor cu citire la distanta, fata de majoritatea celorlalti, cum se rezolva aceasta situatie in mod legal ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 19:25, 13 Decembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati-mi temeiul legal atunci, daca ziceti ca toate aparatele trebuie sa fie identice si ca e la mintea cocosului. Aici nu suntem in poiata de gaini, ci pe un forum avind ca subiect legea. E si mai la mintea cocosului ca ceea ce sustineti trebuie sa demonstrati. Tipul apometrelor e acelasi: debitmetru cu turbina. Sistemul de inregistrare e la fel la toate apometrele : contor mecanic, minim 5 role. Precizia e aceeasi - 2%, conform MID, altfel nu se poate monta..

Eu mi-am demonstrat afirmatiile, prin indicarea articolelor din lege (196/2018). Dvs ?
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma bucur ca ati terminat cu mine si traiti dupa bunul simt, si nu va pasa de lege. Nu stiu de ca va intereseaza acest forum, dar nu-i treaba mea, mai ales ca omul se interesa doar de caldura. masurabila cu apometre, de cind lumea, chiar daca firmele vor sa citeasca direct.
Toata aceasta problema se poate rezolva pentru totdeauna prin realizarea de bransamente individuale cu furnizorul. Investitia necesita un efort, dar merita.
Asociatia sa se informeze la furnizor in legatura cu etapele si actele necesare, apoi sa comunice in scris proprietarilor, dupa care sa se ceara, tot in scris consimtamantul fiecaruia.
Cei care nu isi dau acordul pot fi actionati in instanta la judecatorie, obligatia de a-si da acordul pentru realizarea de bransamente individuale la apa, Legea condominiului si legea nr. 241/2006 ofera dreptul proprietarilor la bransamente individuale. Rezulta ca dreptul reclamantilor este un drept subiectiv ocrotit de lege.

1. BRANSAMENTE INDIVIDUALE pentru proprietarii care doresc sa nu mai fie la comun si care nu au acordul tuturor proprietarilor pentru realizarea de conventii individuale la contractul colectiv. - art. 96 (7). Legea 196/2018
Daca proprietarii nu au obligatia legala de a individualiza consumul prin CONVENTII, conventia fiind un act de comun acord, in schimb pentru bransamentul individual, si datorita faptului ca intreg costul este suportat de solicitantul bransamentului, proprietarul nu poate fi obligat prin lege sa fie la comun. Niciun proprietar nu poate sa lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuala.
2. CONVENTII INDIVIDUALE la contractul colectiv daca toti isi dau acordul. Costa cel mai putin deoarece sunt necesare numai apometre cu citire la distanta.

Articolul 35 din Legea 196/2018

(1) In cazul cladirilor cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie si in cazul cladirilor multietajate constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
...........
c) cladirea propriu-zisa, elementele de echipament comun, inclusiv partile de canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
d) corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scarile si casa scarilor si coridoarele; peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune; subsolul; cosurile de fum; holurile; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; paratrasnetele; antenele colective; podul; pivnitele, boxele, spalatoria, uscatoria; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; rezervoarele de apa; centrala termica proprie a cladirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura, structura de rezistenta; fatadele; acoperisul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.

Articolul 83
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda de consum; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea proprietatii individuale.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale, in functie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice si metodologiilor elaborate de autoritatile nationale de reglementare sau de autoritatile administratiei publice locale, SAU in functie de ALTE CRITERII in baza carora se pot individualiza consumurile, CU respectarea legislatiei si a reglementarilor in vigoare.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Articolul 96
(1) Facturarea individuala la nivel de proprietar in cadrul condominiilor se face in baza:
a) conventiilor de facturare individuala, anexe la contractul de furnizare/prestare incheiat cu asociatia de proprietari; sau
b) contractului individual de furnizare/prestare a serviciilor incheiat cu fiecare proprietar.
(2) Facturarea individuala este permisa numai daca determinarea consumului se realizeaza prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal, prevazute la bransamentele condominiului in situatia prevazuta la art. 95 lit. a) ori la bransamentele proprietatii individuale in situatia prevazuta la art. 95 lit. b).
(3) Pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare se pot incheia contracte individuale de furnizare/prestare intre furnizor si proprietari fara a fi necesara executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate si pluviale de la fiecare proprietate individuala, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) exista bransamente proprii individuale de alimentare cu apa realizate intre reteaua publica si reteaua interioara a fiecarei proprietati individuale, dotate cu aparate de masura legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuala;
b) furnizarea serviciului de alimentare cu apa, precum si prestarea serviciului de canalizare se fac de catre acelasi operator;
c) toti proprietarii din condominiu au fost de acord, in scris, cu introducerea in contractul individual de furnizare/prestare incheiat in nume propriu a clauzei de sistare/intrerupere a serviciului de alimentare cu apa in caz de neplata a contravalorii serviciului de canalizare;
d) solutia tehnica de realizare a bransamentelor proprii de alimentare cu apa, precum si tipul de contoare achizitionate/montate de catre proprietari au fost avizate de catre furnizor.
(7) Niciun proprietar nu poate sa lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuala si sa afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru intreg condominiul ca urmare a neachitarii cotelor de contributie ce ii revin la cheltuielile asociatiei de proprietari.

Articolul 97
(1) In situatia in care asociatia de proprietari este titulara contractului de furnizare/prestare servicii de utilitati publice, in vederea facturarii individuale, contractul de furnizare/prestare servicii de utilitati publice este insotit de conventii de facturare individuala anexe la acesta. Conventiile de facturare individuala se incheie in conditiile stabilite in legislatia specifica aplicabila fiecarui serviciu de utilitati publice.
(2) Furnizorul serviciilor de utilitati publice incheie conventii de facturare individuala pentru fiecare unitate de proprietate imobiliara din condominiu, in conformitate cu legislatia in vigoare.
(3) In baza conventiilor de facturare individuala, furnizorii emit facturi individuale catre toti proprietarii din condominiu care includ atat contravaloarea consumului repartizat proprietatii individuale, cat si contravaloarea cotei-parti ce le revine din consumul comun.
(4) Conventiile individuale de facturare a serviciului public de alimentare cu apa si cu energie termica incheiate intre furnizor si proprietarii din condominii in calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei, se incheie in una dintre urmatoarele conditii:
a) la propunerea furnizorului serviciilor de utilitati publice, cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
b) la solicitarea asociatiei de proprietari, in urma hotararii adunarii generale cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(5) In situatiile prevazute la alin. (4) lit. b) furnizorii serviciilor de utilitati publice sunt obligati sa dea curs solicitarii asociatiei de proprietari, iar proprietarii suporta toate costurile suplimentare generate de facturarea individuala a respectivului serviciu. Costurile suplimentare se includ in facturile lunare individuale.
(6) In functie de modul de facturare practicat in condominiu, fiecare proprietar are obligatia sa plateasca asociatiei de proprietari, respectiv furnizorului serviciilor de utilitati publice, contravaloarea serviciilor aferente unitatii de proprietate imobiliara.
(7) In baza contractelor individuale de furnizare/prestare servicii de utilitati publice sau in baza conventiilor individuale de facturare, anexe la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei, pentru recuperarea debitelor, furnizorii pot actiona direct impotriva proprietarilor restantieri.
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
-ELLA-, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Cerere explicare sume la intretinere caz concret: - au fost schimbate ... us3r us3r Cerere explicare sume la intretinere Caz concret: - au fost schimbate apometrele in aproape tot blocul, trecandu-se la apometre radio - eu si cativa ... (vezi toată discuția)
Se dorește scoaterea apometrelor pe casa scării, însă acest lucru presupune lucrări deranjante și inestetice în apartamente. conform cărei legi suntem obligați să acceptăm acest lucru? MirceaGB MirceaGB Se dorește scoaterea apometrelor din apartamente pe casa scării(foarte bine) probleme apare la execuție, am fost informați că țevile de apă pentru baie ... (vezi toată discuția)