avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cerere explicare sume la intretinere Caz concret: - au ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cerere explicare sume la intretinere Caz concret: - au fost schimbate ...

Cerere explicare sume la intretinere

Caz concret:
- au fost schimbate apometrele in aproape tot blocul, trecandu-se la apometre radio
- eu si cativa vecini nu am facut schimbarea, acum probabil vom trece si noi fiindca am inteles ca e obligatoriu conform legii 241/2006 si 224/2015 (desi mi se pare un abuz aceasta obligativitate de a trece la apometre radio)
- nu am fost trecut inca la pausal, cica mi s-au calculat "numai unele diferente"
- as dori sa fac o cerere in care sa mi se explice /exemplifice modul in care mi s-au calculat sumele la intretinere si de unde au aparut acele cifre la asa-zisul consum de apa calda si rece (eu am dat 5 mc de apa, la tabel imi apar 10).
Sperand ca m-am facut inteles, ma poate ajuta cineva cu un model de cerere si ce legi pot invoca in aceasta cerere pentru a o justifica? Doresc sa mi se ofere formula de calcul si cum au fost obtinute cifrele acelea trecute ca si consum.
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
us3r, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:33, 24 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar Legea 196/2018 :
[ link extern ]
Nici o lege nu obliga trecerea la apometre radio, e o minciuna.
In legea 196 este trecuta doar obligativitatea de a avea apometru :
Articolul 32
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor.

Consumul pausal este pentru cei care nu au apometre, sau nu dau lunar indexul lor.

Cerere puteti face doar la presedinte in baza art. 28
Articolul 28
(1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2)In vederea bunei informari a proprietarilor, asociatia de proprietari amplaseaza la loc vizibil un avizier la care sunt afisate documente, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4)In cazul in care presedintele sau administratorul nu ia toate masurile necesare in scopul facilitarii accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociatiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv si cenzorul/comisia de cenzori. In situatia nesolutionarii sau a solutionarii necorespunzatoare a solicitarilor notificate in termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevazute la art. 10.

Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
latka, utilizator
[ link extern ]
Alineatul 17 - a) :
"în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi de la inceput:

"(1^1) În vederea trecerii la încheierea contractelor individuale, contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat cu utilizatorul colectiv se poate rezilia, la cererea acestuia, numai cu acordul scris al tuturor proprietarilor, exprimat prin hotărârea adunării generale a asociației luată cu unanimitate de voturi, și după achitarea la zi a tuturor debitelor datorate către operator.
(1^2) În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: "

Nu e nici o noutate, scrie asa ceva si in legea 196/2018, dar treaba se aplica doar in eventualitatea ca furnizorul de apa trece de la contract cu asociatia, la contracte individuale cu proprietarii:
Articolul 96
(1)Facturarea individuala la nivel de proprietar in cadrul condominiilor se face in baza: a)conventiilor de facturare individuala, anexe la contractul de furnizare/prestare incheiat cu asociatia de proprietari; sau b)contractului individual de furnizare/prestare a serviciilor incheiat cu fiecare proprietar.
(2)Facturarea individuala este permisa numai daca determinarea consumului se realizeaza prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal, prevazute la bransamentele condominiului in situatia prevazuta la art. 95 lit. a) ori la bransamentele proprietatii individuale in situatia prevazuta la art. 95 lit. b).
(3)Pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare se pot incheia contracte individuale de furnizare/prestare intre furnizor si proprietari fara a fi necesara executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate si pluviale de la fiecare proprietate individuala, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)exista bransamente proprii individuale de alimentare cu apa realizate intre reteaua publica si reteaua interioara a fiecarei proprietati individuale, dotate cu aparate de masura legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuala;
b)furnizarea serviciului de alimentare cu apa, precum si prestarea serviciului de canalizare se fac de catre acelasi operator;
c)toti proprietarii din condominiu au fost de acord, in scris, cu introducerea in contractul individual de furnizare/prestare incheiat in nume propriu a clauzei de sistare/intrerupere a serviciului de alimentare cu apa in caz de neplata a contravalorii serviciului de canalizare;
d)solutia tehnica de realizare a bransamentelor proprii de alimentare cu apa, precum si tipul de contoare achizitionate/montate de catre proprietari au fost avizate de catre furnizor.

Legea 196/2018 este ultima si e singurul temei legal.

Deci se pot face astfel de contorizari cu apometre radio, si e o varianta pe care o pot accepta (si chiar o accepta) unii furnizori de apa, doar in conditiile enumerate mai sus.

Dar nu e obligatoriu. Daca nu va dati acordul scris, nu sunteti obligat.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
latka, utilizator
Multumesc mult!
Ma puteti ajuta va rog si cu un sfat in legatura cu modalitatea prin care sa intru in posesia modului in care mi s-a calculat pe ultimele doua luni intretinerea (in afara de formula generala de inmultire a consumului cu pretul + cheltuieli, ma interesaza formula prin care eu am ajuns sa am 10 mc in loc de 5).
Citez din raspunsul la contestatia mea: "Conform tabelului semnat de membri asociaţiei noastre s-a trecut la schimbarea apometrelor din apartamente, in subsolul acestei liste exista specificaţia "conform hotărârii luate
de membrii asociaţiei, cei care nu vor monta apometre radio li se va calcula consumul de apa
rece si calda la pausal". Lucru ce nu s-a făcut in cazul dvs ci vi s-au calculat numai unele
diferente," - acum im pun apometre noi cu aviz si sigilare - pot sa fiu trecut la pausal chiar si in conditiile acestea?...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti inca o data baza legala a calculului acelor "unele diferente". si scrieti ca montarea apometrelor cu transmisie radio nu este obligatorie si chiar in legile 241/2006 si 224/2015 scrie clar ca acest lucru e facultativ, la fel si in legea 196/2018, art.96.

Cererea o faceti pe modelul celei anterioare si mentionati ca faceti cererea in baza art. 28 din legea 196/2018 si ca , in cazul unui refuz, sau unui raspuns neclar si neintemeiat legal, veti aplica aliniatul 2 de la art. 29 din legea 196/2018.

(2)Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a presedintelui este contrara prevederilor prezentei legi sau este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevazute la art. 10 sau, dupa caz, poate solicita instantelor judecatoresti anularea in tot sau in parte a hotararii/deciziei si/sau repararea pagubei cauzate.

Nu puteti fi pus la pausal decit daca:
1. Nu aveti apometru
2. Nu declarati indexul lunar
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Nu toți proprietarii sunt de acord cu montarea de apometre cu citire la distanță. cum se rezolvă această situație în mod legal? ivanvintilica ivanvintilica Daca intr-un bloc sunt proprietari nu sunt de acord cu montarea apometrelor cu citire la distanta, fata de majoritatea celorlalti, cum se rezolva aceasta ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)