In urma decesului unui parinte a ramas sa dezbat mostenirea cu fratele meu vitreg urmand ca eu sa-l despagubesc pentru partea lui cuvenita din mostenire. Ne-am inteles asupra unei sume, o parte la semnarea actelor si alta parte in urmatorul an. Intrucat nu am bani pentru a da prima parte de bani si a deschide in acelasi timp succesiunea ma intreb daca se poate sa fac un act cu fratele vitreg prin care el sa renunte la mostenire contra sumei respective de bani (o parte la semnare alta in timp) urmand ca dupa aceea pe baza acel act sa continui si cu succesiunea respectiva.
Intrebarea ar fi daca se poate face un astfel de act si cat de sigur este atat pentru mine cat si pentru fratele meu vitreg?
Pentru a renunta la mostenire fratele dvs ar trebui sa dea o declaratie in acest sens in fata notarului la data deschiderii succesiunii. Drept urmare, fratele dvs va aparea pe certificatul de mostenire la rubrica "renuntatori". In virtutea acestei declaratii de renuntare, fratele dvs va deveni strain de mostenire si nu va putea fi obligat la plata taxelor notariale privitoare la succesiune.
In acelasi timp puteti incheia, spre exemplu, un contract de imprumut fara dobanda in care sa se stipuleze faptul ca fratele dvs v-a "imprumutat" o anumita suma de bani pe care dvs aveti obligatia sa o returnati in doua transe.
Respectiva declaratie nu poate fi data anterior deschiderii succesiunii? Dupa cum spuneam intentionez sa separ cele 2 lucruri. Intr-o prima parte as fi vrut sa rezolv obligatiile fata de frate urmand ca dupa aceea sa rezolv si partea de mostenire, fara a mai fi nevoie sa depind de el. Nu prea sta prin tara si intrucat vreau sa fac prin tribunal (inteleg ca e mai ieftin) nu as vrea sa am surprize si sa nu fie in tara la infatisare si in felul acesta sa pierd taxa de timbru.
buna ziua!
fratele poate da o prcura cuiva pt dezabaterea succesiunii1
renuntarea la succesiune este pur si simpla!
renuntarea in favorem, este o acceptare urmata de o renuntare cu titlu ooneros in acest caz.
cred c ain masa succesorala exista un imobil?!
cel mai indicat este sa faceti succesiunea, urmata de un act de partaj voluntar cu plata unei sulte catre frate.
in acest act de partaj se va preciza ca sulta se va plati in transe, daca e vb de un imobil atunci se va inscrie in CF imobilului privilegiul copartasului.
Da e vorba de un imobil. Insa inca o data as vrea sa rezolv mai intai cu el si apoi sa ma apuc de succesiunea in sine. Da e adevarat ca poate imputernici pe cineva sa-l reprezinte, dar daca se razgandeste? Banii pe care i-am dat pana atunci sunt bani dati. De asta ziceam sa fie 2 acte:
1) Unul in care el renunta la mostenire in schimbul unei sume (ceva avans si apoi pe o anumita perioada de timp)
2) Cand consider ca am banii necesari deschid succesiunea si in ceea ce-l priveste pe el aduc doar actul de la punctul 1.