Buna ziua.
Sunt persoana salariata, rezidenta in Romania.
In luna Noiembrie 2018, am devenit beneficiarul unui venit in urma urmatorului eveniment: in luna Noiembrie 2018, am devenit posesorul unui numar de Actiuni la o firma din Israel, pe care le-am vandut tot in luna Noiembrie 2018, prin intermediul unei firme de brokeraj din Israel.
Valoarea venitului este de aproximativ 8000 RON.
Doresc aflu urmatoarele informatii cu privire la plata taxelor catre statul roman.
1. Cum se aplica legislatia in cazul scenariului prezentat, din perspectiva "conventiei pt evitarea dublei impuneri" dintre cele doua state(Monitorul Oficial 86/1998 + comentariul din 'Declaratia_201': "DA - Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri cu acest stat.").
Ce acte doveditoare trebuie sa completez/prezint in acest caz?
Este nevoie de vreun act('fisa de portofoliu') de la firma de brokeraj, sau este suficient un extras de cont cu valoarea sumei virate?
In cazul in care trebuie sa platesc vreo taxa (impozit/CASS):
2. Daca valoarea venitului este 8000RON (mai mica ca 12 sal. minime brute=22800RON) si venitul a fost obtinut in Noiembrie 2018, trebuie sa platesc CASS?
3. Daca venitul are loc in Noiembrie 2018:
- cand trebuie platite taxele? Anul 2018 sau 2019?
- daca tb platit in 2019, se poate plati anticipat? Si daca da, exista bonificatie/reducere pt IMPOZIT/CASS?
- daca exista bonificatie, pt plata anticipata, care este valoarea acesteia, si care este procedura/termenul limita?
- difera bonificatia daca operatiunea de declarare a venitului + plata a taxelor se realizeaza la ghiseu sau online (prin Serviciul Privat Virtual)?
- care este termenul limita pana cand pot sa completez+depun 'declaratia unica'(de notat ca legea spune ca trebuie depusa pana pe 15 iulie 2018, dar la acea data nu stiam daca voi avea venitul respectiv)
4. Ce formulare trebuie completate/depuse pt. scenariul de mai sus? 'Declaratia 201' sau 'Declaratia Unica'
Am observat ca 'Declaratia 201' contine la categoria de venit 'transferul titlurilor de valoare si operatiuni cu instrumente financiare' (categorie ce se potriveste scenariului), iar 'Declaratia Unica' nu contine o astfel de categorie pentru nici una din subsectiunile de la capitolul 2.
Cu privire la 'Declaratia Unica, ce subsectiuni din capitolul 2 trebuie completate pentru scenariul prezentat?
Ce acte doveditoare trebuie adaugate?
Este vorba de depunerea declaratiei unice dar cel ma bine ar fi sa mergeti direct la un inspector de la finante cu o copie dupa actul de la broker si extras de cont cu valoare incasata in lei sa va ajute in completara ei pentru ca este un caz mai rar intalnit si sa nu o gresiti.