Buna ziua!
Am si eu o intrebare! Nu ma prea pricep la partile economice si legale date de cesionarea unei firme.
Pe scurt, am o firma pe care am avut o masina in leasing. M'a lovit criza, contractele pe care le aveam au picat, am predat masina inapoi la firma de leasing, dar au ramas ceva datgorii, respectiv 4 facturi neachitate, plus, daca se va ajunge acolo, alte daune cerute de firma de leasing. Acum am gasit pe cineva care ar vrea sa preia firma, intrucat eu nu mai am activitate practic. Stie de datoriile pe care le am, dar vrea sa o ia in conditiile astea. Ce risc eu daca o cedez cu datorii, sau ce "surprize" neplacute m'ar putea astepta din partea celui care o preia. Din ce am mai citit pe forumul dumneavoastra, el ar putea genera datorii pe firma, prin contractarea unor credite sau plati, pentru care as fi eu, ca persoana fizica, bun de plata. Mai ales ca acum stiu ca dureaza destul de mult tranzitia la Registrul Comertului. Firma are sediul social acasa la mine, pe baza unui contract de comodat. Daca el provoaca mai stiu eu ce "inginerii financiare" risc casa sau plata altor daune? Casa este proprietate a sotiei, si mi'a dat voie sa am sediul acolo prin contract de comodat.
Ce ma sfatuiti sa fac? E mai sigur sa pastrez firma si sa achit, atunci cand voi putea, datoriile ramase catre leasing?
Risc daca o cedez cuiva in care nu am deplina incredere?
in momentrul in care doriti cesionarea partilor sociale, mai pe inteles firma in cazul in care sinteti unic asociat, aduceti la cunostinta persoanei care doreste sa o preia cuantumul datoriilor si numele creditorilor. daca persoana care doreste preluarea, in conditiile unor datorii care urmeaza a fi achitate, este de acord cu acesta situatie economica si juridica, mergeti la oficiul registrului comertului unde se va inregistra cesiunea partilor sociale si, implicit structura actionariatului. cu ocazia cesiunii puteti solicita cesionarului schimbarea sediului social al societatii. in cazul in care cedentul aduce la cunostinta cesionarului conditiile in care se afla societatea si, cesionarul este de acord cu acest lucru, cedentul nu mai raspunde, in nici un fel, de operatiunile comerciale facute de cesionar riscurile fiind in sarcina acestuia.
deci, trebuie sa merg si eu cu cel care preia firma la Registrul comertului? Sau semnam actele de cesiune la notariat, apoi va depune el actele de cesiune la Registrul Comertului? Este suficient si daca semnam actele la un avocat? Sau e obligatorie si mai sigura, autentificarea la notar? E vreun risc daca le semnam la notariat, fara a mai merge impreuna la Regsitrul Comertului? Adica, e posibil ca el sa nu le depuna si sarcinile firmei sa ramana in seama mea? Ma protejeaza in vreun fel semnarea la notar a actelor?
Multumesc
cesiunea produce efecte, adica nu mai aveti responsabilitati dupa ce aceasta a fost inregistrata la onrc.
pt a avea certitudinea legalitatii si a fi sigur ca s-au facut toate demersurile ar trebui sa contactati un avocat sau consilier juridic care se ocupa de aceste documente. astfel aveti garantia ca nu ati omis nimic si scapati de griji si datorii.
Cesiunea produce efecte dupa inregistrarea mentiunii la Reg Comertului si publicarea in MO dar nu acest lucru are relevanta.
Raspundeti in calitate de administrator pentru activitatile comerciale desfasurate de societate(datorii) pana la data revocarii