avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suprafața utilă
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suprafața utilă

La calculul cotelor lunare de întretinere la suprafata utilă se înclud unde este cazul boxele de la subsol s au camerele de serviciu de pe paliere?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:51, 13 Decembrie 2018
Domnule Adam Grecu,
iar v-am scos dator cu doua "plusuri" !
Asociația nu a inclus în listele de intreținere și anexele detinute de unii proprietari.
Nu cred că acele suprafete fac parte din suprafața comună, fiind folosite numai de anumiți proprietari.
Nu se găsește cartea tehnică a imobilului construit intre anii 1936-1938.
gigiz,
Am rugamintea sa fiti mai explicit - chiar nu am inteles ce ati vrut sa ziceti.
Merci!
Pentru dl. Paraschiv,
Am banuit ca imobilul este ori f. vechi, ori f. nou - adica nu se prea incadreaza in ceea ce noi le denumim imobile obisnuite...
Asadar, ar trebui sa intelegeti cateva aspecte; intr-un bloc sau ma rog, intr-o scara, tot ceea ce denumim locuinta este caracterizata prin suprafata totala rezultata prin masurarea perimetrului interior al locuintei sau adunarea tuturor suprafetelor incaperilor, holurilor, dependintelor, logiilor, balcoanelor,etc.; suprafata totala a locuintei se gaseste stipulata in actul de proprietate; determinarea suprafetei utile, asa cum este definita in legislatie, din sup. totala se scade suprafata logiilor, a balcoanelor, a suprafetelor pe care stau sobele, cosurile si altele; suprafata utila se gaseste stipulata, la fel in actul de proprietate; tot in actul de proprietate se gaseste si procentul de cota-parte indiviza de proprietate specific fiecarei locuinte;
In bloc / scara se gasesc incaperi sau boxe la subsol, in cele mai multe cazuri dependinte aflate in proprietatea comuna; avand in vedere vechimea blocului, este posibil ca acestea sa fi fost achizitionate de catre unii dintre proprietari - ca urmare a unor inlesniri legale, astfel ca acum, asa cum este prevazut in Legea nr. 196/2018, proprietarii aflati in aceste situatii, trebuie sa faca toate diligentile la conducerile as. prop. pentru modificarea suprafetei utile a locuintei.
Este posibil ca imobilul despre care faceti vorbire sa nu fie constituit in asociatie de proprietari, asa ca discutia o purtam asa, de amorul artei, insa poate fi utila altor useri.
Daca sunteti constituiti in as. prop., pentru clarificari suplimentare, am rugamintea sa lecturati prev. L196/2018.
Cu stima,
Adam Grecu,
scuze daca v-am derutat. Dupa ce citisem cele doua comentarii de mai sus ale dvs. mi-am zis “ia uite domne, parca ne-am fi consultat amandoi “ . Asa ca nu mai avea rost sa las si eu un comentariu si m-am multumit sa va articulez cu cate un plus la fiecare. Asta cu “articulatul” ... v-am citat pe dvs. dintr-un comentariu mai vechi.
Toate bune.
gigiz,
Merci, mi-am revenit. Stiindu-va un om serios, m-am gandit ca am gresit cu ceva. Oricum topicul este interesant, avand in vedere ca blocul are o asemenea vechime.
Daca de-a lungul timpului, unii dintre proprietari au reusit sa-si achizitioneze legal diferite incaperi, boxe, etc. aflate in proprietatea comuna, acum ar trebui sa se procedeze la modificarea cotelor indivize de proprietate in sensul scaderii la unii (cei care nu au achizitionat) si cresterii la cei care au achizitionat.
Daca ocuparea unor asemenea spatii este facuta fara documente, pentru ca treaba sa fie cat de cat legala, as. prop. ar trebui sa procedeze la inchirierea acelor spatii, iar banii obtinuti sa fie dusi intr-un fond de reparatii si imbunatatirea spatiilor comune.
Treaba destul de complicata, adica, efectiv sa se faca modificari la Cartea funciara, documente de proprietate...
Asa ar fi normal - opinia mea!
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, ce suprafete presupune suprafata construita desfasurata? ... andreea 81 andreea 81 Buna seara, ce suprafete presupune suprafata construita desfasurata? Eu detin un apartament cu o suprafata utila de 56 mp si platesc chirie pentru 133 mp, ... (vezi toată discuția)
Supraf utila - boxa filip01 filip01 Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)