avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construim casa pe terenul parintilor (tatalui)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construim casa pe terenul parintilor (tatalui)

Am si eu urmatoarea problema:
Eu si sotia mea vrem sa construim o casa pe terenul tatalui meu. Acesta nu doreste sa ne faca act de vanzare-cumparare pe motivele: "1. Eu sunt singurul mostenitor deci nu este nevoie oricum eu mostenind tot; 2. In caz de divort sotia mea ia jumatate din mosie".
Daca nu ne face contract de vanz-cump sotia nu are nici un drept la casa in care ea va baga majoritatea banilor, si asta nu este un lucru corect! Mentionez ca avem si un copil de un an jumatate impreuna si ne intelegem f bine. Momentam locuim in casa lui aflata pe acleasi teren.
Cum putem face astfel incat casa noua construita sa fie pe numele nostru si sa avem drepturi egale la ea ???
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:21, 4 Septembrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tata va poate face doar dvs un contract de donatie pe teren. Astfel, terenul va fi bunul propriu al dvs, urmand ca viitoarea locuinta sa fie bun comun cu sotia.
In caz de divort, veti partaja doar casa, nu si terenul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si cu donatie si in caz de mostenire, se va considera terenul dvs, si jumatate din casa a sotiei. Probabil cel mai indicat este sa il convingeti sa va doneze.
Eu neavand alti frati/surori am decis impreuna cu tatal si sotia mea sa facem o superfictie:
1. Declaratie la notar ca tata ne da voie sa construim pe terenul lui (rezulta in cartea funciara el proprietar noi coproprietari?);
2. Cerere certificat de urbanism unde se specifica ca dorim autorizatie pe numele nostru
3. Astfel rezulta ca noi suntem superfictiari ? Sau trebuie procedat altfel?
Poatre imi puteti spune exact ce pasi trebuie sa urmez.
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Liviu S, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Superficia se constituie prin conventie, nu printr-o declaratie.
Inseamna ca aveti un drept de proprietate asupra constructiei si un drept de folosinta supra terenului.
Insa mi se pare ca va complicati.
La decesul parintilor dvs va trebui sa dezbateti succesiunea, mostenitor fiind tot dvs, iar terenul bun propriu.
Practic e acelasi lucru ca la donatie, doar ca o luati invers.
Asa ca...Ori il convingeti pe tata sa va faca un contract de donatie, fie simpla, fie cu uzufruct viager daca se teme atat de tare, dar in acest caz veti avea nevoie si de acordul lui pentru construire, Ori lasati lucrurile asa, legal casa va fi tot a parintilor, asteptati sa treaca amandoi in nefiinta, dezbateti succesiunea, mosteniti dvs tot, apoi ii dati si sotiei jumatate.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:


Ori lasati lucrurile asa, legal casa va fi tot a parintilor, asteptati sa treaca amandoi in nefiinta, dezbateti succesiunea, mosteniti dvs tot, apoi ii dati si sotiei jumatate.



Nu as face asa ceva nici daca as fi platit si nici nu as recomanda nimanui! Viata se dovedeste foarte imprevizibila in multe cazuri! Caz concret din familie: sot+sotie construiesc casa pe gradina parintilor fetei, ea fiind singurul copil la parinti. Pentru a diminua din cheltuieli se face proiect pe numele parintilor fetei, casa se construieste insa cu banii de la ginere si de la parintii acestuia, lucru nementionat in nici un act! Moare sotia, ramane sotul+copilul minor intro casa intabulata pe numele parintilor decedatei, pe terenul lor si in CF. Parintii fetei decedate gasec de cuvinta dupa 2-3 ani ca nu-l mai doreasc pe ginere in "casa lor" si solicita sa plece din imobil, cerand custodia nepotului minor pentru motivul ca ginerele nu-l poate ingriji neavand locuinta, Si omul a plecat dupa 10 ani de casnicie, in gazda! Singura sansa de-a obtine ceva din investitia facuta a inseamnat cheltuieli prin tribunale, martori , alergat dupa facturi, bonuri pe nume propriu atat cat s-a mai putut. Cineva dintre d-nele avocate spunea ca nu stim cine pleaca primul pentru ca nimeni nu a facut contract cu doamna cu coasa si mare lucru a zis! Avea dreptate, si la asta ar trebui sa mediteze fiecare om inainte de-a investi bani, timp si vise in bunuri de care nu este sigur ca-i apartin de drept! Recomand "o caciula" de bani la un avocat sau la un notar pentru informare inainte, decat "o caruta" dupa, cu vagi sanse de-a mai castiga ceva din investitie!
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
crisan_ms, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire Maria 32 Maria 32 Buna ziua ,parinti mei au decedat acum 21 ani avem o casa construita d tata dar p numele bunicului ,noi suntem doi frati gemeni si p langa noi o matusa ( sotia ... (vezi toată discuția)
Teren - intabulare iulia13 iulia13 Am obtinut un teren in urma unei sentinte judecatoresti, nu am act de vanzare cumparare si nu pot face intabularea. Ce ma sfatuiti?. Mentionez ca terenul l-am ... (vezi toată discuția)
Testament intre doi soti Ancaioana Ancaioana Sot si sotie fara copii. Ambii soti avand fiecare frati si surori. Si-au facut testament prin notariat prin care isi lasa averea unul celuilalt, in ... (vezi toată discuția)