avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu sora mea din cauza moștenirii. Cui mă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu sora mea din cauza moștenirii. Cui mă adresez pentru amenințări scrise și verbale?

Pentru amenintari in mass media, telefon si in public stradal, care este sanctiunea si cui ma adresez prima oara?

Suntem 2 surori la parinti ( eu cea mare am ramas cu parintii pana acestia au decedat ). Sora cea mica, maritata casa ei si copil. Eu am avut grija de parinti pana la decesul acestora (tata a decedat in 2016, mama anul acesta in ian.2018).

Practic, eu am suportat din banii mei cheltuieli cu operatiile parintilor, spitalizari, ingrijiri paleative la domiciliu, tratamente, si cele 2 inmormantari. Tot eu achit din 2000, utilitati apartament, intretinere bloc, reparatii, si creditele mamei ( mama a facut credite in 2016 pentru a acoperi costul operatiilor, pe care le achit eu pentru ca nu sunt casatorita, si port numele parintilor )

Conform Legiii bancare, daca decedatul a avut credit, automat acesta trece in cheltuiala mostenitorului care poarta numele persoanei decedate. Deci, este corect.

Sora cea mica, din 1993 de cand a plecat de la parinti nu a vrut sa contribuie cu nimic pentru acestia. Acum dupa 26 de ani, vrea ca eu sa fac succesiune, sa vand si sa ii dau bani ( are credite bancare). A trecut la amenintari verbale, in public si sms. Am depus plangere penala la Politie pentru hartuire ( cerea vecinilor din bloc sa ii spuna la ce ora plec sau vin de la munca )

Acestea sunt cheltuielile pana acum:

- cheltuieli cu operatiile tata: 15700 lei
- cheltuieli cu inmormantare tata: 6.000 lei
- cheltuieli ingrijire la domiciliu: 40.280 lei
- cheltuieli cu operatii mama: 9.600 lei
- cheltuieli cu ingrijire mama la domiciliu: 7.680 lei
- cheltuieli cu inmormantare mama: 6.000 lei
- cheltuieli cu creditele mamei: 21. 640 lei
- cheltuieli cu lucrari mormant: 3.100 lei
- cheltuieli cu reparatii apartament: 1.500 lei

Am cerut ajutorul surorii mele de nenumarate ori. De fiecare data am primit refuzuri, amenintari ( " numai ea are dreptul la casa si bani, eu nu " ). M-a amenintat prin sms " Ca am omorat parintii pentru bani"

Sora mea vrea sa aibe ea totul si eu nimic, si nu a venit sa contribuie cu nimic.

Intrebarea mea este:

CUM RECUPEREZ ACESTE SUME, si Ce Drepturi legale am eu ?

Conform legii, normal ar fi:

- In INSTANTANTA:
si imi recuperez valoarea acestor sume cheltuite, iar sora mea ar avea drept doar pe 20 % din valoare apartament ( va repet, nu a participat la cheltuieli, nu face altceva decat sa ma acuze )

- La NOTAR:
practic ii dau drept sa aibe cat mine + sa ia de gata mormintele facute din banii mei.
De la decesul mamei, a folosit toate metodele: santaj cu ajutorul vecinilor, m-a urmarit la locul de munca ( am schimbat loc de munca ca sa nu mai vina ). Sora mea doreste sa ma inlature si sa ii ramana ei tot. ARE VOIE CA DUPA SUCCESIUNE SA IA EA TOT SI EU NIMIC ? ( acestea sunt declaratiile ei la cunoscuti, in fata politiei ). Cunosc si eu legea am avut ca materie si dreptul in facultate, si stiu ca normal, astfel de lucruri nu sunt permise.

Apartamentul a costat la cumparare ICRAL de catre parinti: 166.800 lei

Acum este cotat la agentia imobiliara cu 80.000 euro

Avand in vedere ca nu ne intelegem, normal pasul I ar fi:
- medierea la Avocat
- succesiunea in instanta ( ca sa stie doar cat i se cuvine )
- daca as pastra apartament cat ar trebuii sa ii dau ca suma si in ce termen ?

NU mi se pare drept, sa imi ceara dupa atata timp sa ii dau bani pentru creditele ei, atat timp cat m-a lasat sa ma zbat pentru parinti singura atatia ani.

In cazul instantei cu ajutorul echipei dvs., care sunt costurile?
- costuri lunare
- costuri de succes
- onorariu avocat

Si ce castig de cauza am?

Am apartamentul si bunurile din casa pe numele meu cu acte. Am facut si reparatii ale casei.

Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua.
Cea mai buna solutie, dupa parerea mea, este sa consultati/angajati un avocat si sa faceti succesiunea in instanta.
Acolo sa anexati copi dupa toate chitanele cu cheltuielile avute precum si dupa contractul de credit al parintilor din care sa rezulte ca dvs. ati achitat si achitati in continuare acest credit ( datoriile, ca si bunurile unui parinte, se impart la toti mostenitorii, chiar daca au numele schimbat...).
Discutati mai multe cu avocatul...
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
Buna ziua,

Multumesc mult. Am contactat deja o firma de avocatura, vor fi niste evaluari si expertize din partea echipei de specialisti. Dl avocat a spus exact ca si dvs., Cheltuielile si Datoriile se impart la 2 mostenitori. Era mai frumos si corect, daca contribuia si sora mea, cu o parte la cheltuieli. Asa, trebuie sa explice in instanta, de ce refuza acest lucru, obligatia la plati o au ambii mostenitori. Am inteles asta in fata avocatului.
Puteti ca si celelalte schtuieli sa se imparta cu sora ( cele cu tratamentul parintilor, cu...), suma investita in amenajarea apartamentului...
Ati procedat cel mai ok asa, lasati specialisti sa-si faca treaba... Bafta
Da, aveti dreptate.

Eu lucrez si in prezent cu 2 joburi declarate de angajator, de aceea am reusit sa achit de una singura atat. Sora mea cand a aflat de la rude ca am 2 joburi a sarit sa vand urgent casa si sa ii dau bani pentru creditele ei. A refuzat orice colaborare la plati ( motivul: " este casa ta eu nu achit nimic. Mie imi dai bani")

Acum sustine ca este casa ei, si eu nu am drept la nimic.

Sumele de mai sus sunt din chitantele si facturile cheltuieli, ( inca nu am facut calcul la chitante lunare intretinere casa ), casa si utilitatile sunt achitate la zi.
Mai am 1 credit preluat de pe numele mamei decedate de achitat pana in August 2019. Reabilitare bloc care a venit ieri din partea primariei.

Autorizatia de reamenajari mormant mama este pe numele meu, si inca in derulare ( achit in rate suma de 2.500 lei ).

Sora mea mi-a strigat in fata, si a trimis si mesaje SMS, cum ca mi-am ucis parintii pentru bani si casa ( eu sunt cea care a invatat sa le faca insulinele si morfina, deci nu aveam cum sa ii ucid) - si ca nu aveam cu sa achit atatea. Din ianuarie de la decesul mamei, incearca prin presiuni si santaj, sa ma faca sa vand si sa ii dau bani.

Dl avocat mi-a spus, ca in instanta pot veni cu documente care atesta cele 2 venituri + cheltuielile pe care le voi cere ca drept de creanta pentru parinti.

Am mai vazut un caz asemnator...
Banuiesc ca se v.a evalua casa, se vor calcula datoriile avute de sora, care banuiesc ca vor fi jumate din suma cheltuita de dvs cu parintii... si se vor scade din valoarea ce.i revine ei, urmand a primi diferenta din sulta...
Cam asa decurge...
Mai aveti frati, surori?
Poate era mai bine daca parinti va faceau un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager..., oricum, la final tot v.a trebui sa dati ceva banii si la sora...

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune dupa succesiune nicoletaX32 nicoletaX32 Suntem 2 surori la parinti ( eu cea mare care inca locuiesc in casa parintilor ), m-am ocupat de acestia 25 de ani ( operatii, inmormantari, plati utilitati si ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pentru sucesiune. cosmd cosmd Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei. Mama a spus ca acest ... (vezi toată discuția)
Chemare in instanta pentru mostenire livius1 livius1 Buna ziua. As dori sa aflu si eu un raspuns la urmatoarea intrebare . Dupa decesul unuia dintre parinti ,am efectuat succesiunea si o cota parte din locuinta ... (vezi toată discuția)