avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu sora mea din cauza moștenirii. Cui mă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu sora mea din cauza moștenirii. Cui mă adresez pentru amenințări scrise și verbale?

Pentru amenintari in mass media, telefon si in public stradal, care este sanctiunea si cui ma adresez prima oara?

Suntem 2 surori la parinti ( eu cea mare am ramas cu parintii pana acestia au decedat ). Sora cea mica, maritata casa ei si copil. Eu am avut grija de parinti pana la decesul acestora (tata a decedat in 2016, mama anul acesta in ian.2018).

Practic, eu am suportat din banii mei cheltuieli cu operatiile parintilor, spitalizari, ingrijiri paleative la domiciliu, tratamente, si cele 2 inmormantari. Tot eu achit din 2000, utilitati apartament, intretinere bloc, reparatii, si creditele mamei ( mama a facut credite in 2016 pentru a acoperi costul operatiilor, pe care le achit eu pentru ca nu sunt casatorita, si port numele parintilor )

Conform Legiii bancare, daca decedatul a avut credit, automat acesta trece in cheltuiala mostenitorului care poarta numele persoanei decedate. Deci, este corect.

Sora cea mica, din 1993 de cand a plecat de la parinti nu a vrut sa contribuie cu nimic pentru acestia. Acum dupa 26 de ani, vrea ca eu sa fac succesiune, sa vand si sa ii dau bani ( are credite bancare). A trecut la amenintari verbale, in public si sms. Am depus plangere penala la Politie pentru hartuire ( cerea vecinilor din bloc sa ii spuna la ce ora plec sau vin de la munca )

Acestea sunt cheltuielile pana acum:

- cheltuieli cu operatiile tata: 15700 lei
- cheltuieli cu inmormantare tata: 6.000 lei
- cheltuieli ingrijire la domiciliu: 40.280 lei
- cheltuieli cu operatii mama: 9.600 lei
- cheltuieli cu ingrijire mama la domiciliu: 7.680 lei
- cheltuieli cu inmormantare mama: 6.000 lei
- cheltuieli cu creditele mamei: 21. 640 lei
- cheltuieli cu lucrari mormant: 3.100 lei
- cheltuieli cu reparatii apartament: 1.500 lei

Am cerut ajutorul surorii mele de nenumarate ori. De fiecare data am primit refuzuri, amenintari ( " numai ea are dreptul la casa si bani, eu nu " ). M-a amenintat prin sms " Ca am omorat parintii pentru bani"

Sora mea vrea sa aibe ea totul si eu nimic, si nu a venit sa contribuie cu nimic.

Intrebarea mea este:

CUM RECUPEREZ ACESTE SUME, si Ce Drepturi legale am eu ?

Conform legii, normal ar fi:

- In INSTANTANTA:
si imi recuperez valoarea acestor sume cheltuite, iar sora mea ar avea drept doar pe 20 % din valoare apartament ( va repet, nu a participat la cheltuieli, nu face altceva decat sa ma acuze )

- La NOTAR:
practic ii dau drept sa aibe cat mine + sa ia de gata mormintele facute din banii mei.
De la decesul mamei, a folosit toate metodele: santaj cu ajutorul vecinilor, m-a urmarit la locul de munca ( am schimbat loc de munca ca sa nu mai vina ). Sora mea doreste sa ma inlature si sa ii ramana ei tot. ARE VOIE CA DUPA SUCCESIUNE SA IA EA TOT SI EU NIMIC ? ( acestea sunt declaratiile ei la cunoscuti, in fata politiei ). Cunosc si eu legea am avut ca materie si dreptul in facultate, si stiu ca normal, astfel de lucruri nu sunt permise.

Apartamentul a costat la cumparare ICRAL de catre parinti: 166.800 lei

Acum este cotat la agentia imobiliara cu 80.000 euro

Avand in vedere ca nu ne intelegem, normal pasul I ar fi:
- medierea la Avocat
- succesiunea in instanta ( ca sa stie doar cat i se cuvine )
- daca as pastra apartament cat ar trebuii sa ii dau ca suma si in ce termen ?

NU mi se pare drept, sa imi ceara dupa atata timp sa ii dau bani pentru creditele ei, atat timp cat m-a lasat sa ma zbat pentru parinti singura atatia ani.

In cazul instantei cu ajutorul echipei dvs., care sunt costurile?
- costuri lunare
- costuri de succes
- onorariu avocat

Si ce castig de cauza am?

Am apartamentul si bunurile din casa pe numele meu cu acte. Am facut si reparatii ale casei.

Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Adunați dovezi privind amenințările acesteia, doi trei vecini ca si martori si luati un ordin de protecție împotriva acesteia.

Va sfătuiesc totusi sa deschideți succesiunea dumneavoastra, sa platiti cat este deschiderea, o chemați daca tot refuză notarul trebuie sa noteze ca aceasta refuză masa succesorala. Deci rămâneți cu un act în mână care arata ca sunteti moștenitoare a unica a moștenirii, a datoriilor.

Succesiunea am deschis eu. Am platit pana acum jumatate.
Asa voi face. Am 6 vecini ( au depus sesizare la politie in 2018 pentru hartuire, scandal si santaj impotriva surorii mele ), am aflat luna trecuta, deoarece am 2 joburi, nu am timp sa stau acasa. Politia sector a lasat un nr/camera unde trebuie sa merg si sa semnez solicitare dosar penal. S-a hotarat asta, din cauza sesizarilor.

Ordin de protectie trebuia cerut din Ianuarie 2018 de cand m-a amenintat prima oara ca daca nu ii dau bani, ma da in instanta si vine cu sotu ei sa ma omoare.

Se pare ca voi ramane sa achit eu tot.

Nu stiu ce va fi dupa ordin de protectie. politia promite supraveghere, ce incredere sa mai am?

Cei care au tinut la mine sunt colegii, sefii ( din cele 2 locuri de munca ). Cand nu am avut ce manca, mi-au dat de la ei, si m-au aparat verbal, in mass media pentru a potoli rautatea surorii mele.


Multumesc mult, celor dintre dvs, care mi-au oferit sfaturi.

Unele lucruri le-am facut la notar, dupa ce ati transmis fiecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune dupa succesiune nicoletaX32 nicoletaX32 Suntem 2 surori la parinti ( eu cea mare care inca locuiesc in casa parintilor ), m-am ocupat de acestia 25 de ani ( operatii, inmormantari, plati utilitati si ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pentru sucesiune. cosmd cosmd Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei. Mama a spus ca acest ... (vezi toată discuția)
Chemare in instanta pentru mostenire livius1 livius1 Buna ziua. As dori sa aflu si eu un raspuns la urmatoarea intrebare . Dupa decesul unuia dintre parinti ,am efectuat succesiunea si o cota parte din locuinta ... (vezi toată discuția)