avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune dupa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune dupa succesiune

Suntem 2 surori la parinti ( eu cea mare care inca locuiesc in casa parintilor ), m-am ocupat de acestia 25 de ani ( operatii, inmormantari, plati utilitati si banci, impozite casa, hrana si medicamente pentru acestia ).
Tata a decedat in 2016 ( cancer si alte operatii), mama ( ianuarie 2018 ), ( metastaza si alte operatii).

Sora cea mica casatorita, un copil, proprietara pe casa ei. Nu m-a ajutat cu bani in acesti ani, ne-a umilit public in mass media, si in cartier ( pe mine doar pentru a decadea din drepturi).

Am facut sesizari la politie, ultima (26.03.2018) pentru hartuire, si mesaje cu amenintari cu moartea in cutiile postale si cititte in direct la radio.
Am incercat sa ma impac cu sora mea, doar pentru a face succesiunea dupa ambii parinti.
Sora mea vrea sa o ajut (tot eu), sa obtina certificat de mostenitor, dupa care sa ceara impotriva mea Iesirea din indiviziune si decaderea din drepturi.

Intrebare: - SE POATE ASA CEVA, AVAND IN VEDERE, CA EU NU AM PREZENTAT NIMIC IN PUBLIC, M-AM OCUPAT PANA IN CLIPA DECESULUI DE AMBII PARINTII FARA AJUTORUL EI ?

Eu doream doar sa vindem apartamentul parintilor si sa ii dau partea ei, iar ea sa imi dea partea in care arata cheltuiala cu cele 2 inmormantari.
Dacă credeți că vrea sa va creeze probleme este indicat sa va pregatiti foarte bine apărarea si in mod calificat.
Dacă va permiteți să apelați la servicii avocatiale ar putea să va fie de mare ajutor daca intrați în litigiu deschis.

Cheltuielie cu inmormantarile, etc, trebuie luate in seama, dar pot exista probleme cu dovedirea lor.
Ultima modificare: Luni, 16 Aprilie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ambele surori aveti drepturi egale in contextul in care nu exista un testament care sa nominalizeze. In concluzie fiecare veti avea cota de 1/ 2 din acel apartament. In cadrul dezbaterii succesiunii preluati atat activul cat si pasivul, ceea ce inseamna ca se vor supune dezbaterii succesoarale inclusiv acele cheltuieli pe care le-ati intreprins cu inmormantarea ambilor parinti.
Daca nu va intelegeti asupra mai multor aspecte, notarul nu va dezbate succesiunea.
Propuneti surorii solutionarea pe cale amiabila, prin intermediul unui mediator. Mediatorul o va invita la o sedinta de mediere, si posbil ca sora sa accepte.
Se solutioneaza mult mai repede fata de un proces in instanta. Timp si costuri reduse.
Presupunand ca mostenitori sunteti doar doua surori, va fi necesara actiunea in instanta pentru a putea deduce cheltuielile de inmormantare din masa succesorala, inainte ca aceasta (minus cheltuieli) sa fie impartita in mod egal intre succesibili.
Iesirea din indiviziune s-ar putea cere prin aceeasi actiune sau separat, desi daca doriti sa vindeti nu este neaparat necesar. Decaderea din drepturi nu o inteleg sincer, din care drepturi si pentru care motiv?
Pentru umilintele despre care vorbiti, depinde de natura acestora, s-ar putea cere (separat) daune morale pentru pretentiile care pot fi probate.
Ultima modificare: Luni, 16 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Da. Timp de 25 de ani am platit singura operatiile parintilor si tratamentele acestora, am invatat sa fac injectii ca sa ii ajut, ( pentru acestea am copii dupa toate deconturile din spitale si cheltuieli lunare tratament). Eu achit in continuare si bancile mamei, intretinere casa si utilitati si impozit casa. Pentru cele 2 inmormantari si acte cimitir, lucrari de intretinere am la fel documente cu sume platite.
Sora mea nu a dat nimic in acesti ani, a fost anuntata si de operatii si de decesele parintilor dar a refuzat sa vina.
Cost operatii si tratament tata: 19823 ron
Cost operatii mama : 15405
Deces tata: 5006 ron
Deces mama: 6204 ron

Sora mea doar ne-a umilit public. Deci, ce drepturi am in aceste conditii?

Ea considera ca totul este al ei, eu trebuie sa stau in parc, astea au fost cuvintele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa ambii parinti nicoletaX32 nicoletaX32 Succesiune cu acte false? Suntem 2 surori ( eu cea mare am ramas in casa cu cei 2 parinti, am avut grija de ei, operatii suportate din banii mei, ... (vezi toată discuția)
Succesiune luxa.roman luxa.roman Va intreb daca, in conditiile in care eu am avut grija in ultimii ani de sanatatea si intretinerea parintilor mei si tot eu m-am ocupat absolut singur de ... (vezi toată discuția)
Succesiune după amândoi părinții. mai are sora mea vreun drept? nicoletaX32 nicoletaX32 Cine are drept de succesiune? Suntem 2 surori (eu sunt cea mare). Sora cea mica este casatorita si are 1 fata mare. In 1990-1994 a locuit cu noi (parintii si ... (vezi toată discuția)