Va intreb daca, in conditiile in care eu am avut grija in ultimii ani de sanatatea si intretinerea parintilor mei si tot eu m-am ocupat absolut singur de toate cele necesare inmormantarii si de toate pomenile pana la an ale ambilor parinti, (tatal meu si mama mea au decedat in acelasi an 2010), tot eu am platit si taxele de impozit pe casa si pamant, surorile mele (2) invocand lipsa banilor. Acum una dintre surori a deschis succesiunea dupa parinti si are nevoie de certificatele de deces si banuiesc ca si alte acte in original care sunt la mine, altfel cred ca nici nu as fi aflat daca nu avea nevoie de aceste acte, eu pot sa fiu de acord cu succesiunea, dar exista vreo posibilitate sa pot cere notarului cand se face calculul cat ii revine fiecaruia, ca surorile mele sa mi restituie partea ce le revenea lor din cheltuielile facute la intretinerea, inmormantarea cat si pomenile parintilor mei prin cedarea unui bun detinut de parintii mei care sa aiba valoarea cheltuielilor cu care ar fi trebuit sa contribuie si ele. Si inca o intrebare, poata sa faca succesiunea fara ca eu sa fiu de acord?
Cheltuielile de inmormantare, achitarea impozitelor fac parte din datoriile sau pasivul succesiunii la care toti mostenitorii au obligatia sa participe in cotele pe care le mostenesc. Important e sa cadeti de acord asupra celor ce ati cheltuit , eventual sa si puteti dovedi aceste plati.
Fara dvs nu pot dezabte succesiunea la notar, dar se pot adresa instantei.
Sfatul meu este sa dati decalaratia de acceptare a succesiunii la notar daca va mai aflati in termenul de optiune succesoarala, de un an de zile de la decesul mamei.
Dvs sunteti oricum considerat acceptant tacit caci ati facut acte de acceptare tacita p,atind impozitele bunurilor, ati achitat practic datorii ale succesiunii.