avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cedare unei parti din cota indiviza din terenul de sub ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cedare unei parti din cota indiviza din terenul de sub bloc.

Buna ziua,
Unul dintre vecini mi-a solicitat sa ii cedez o parte din cota indiviza de teren aflat sub bloc. Motivatia lui este ca doreste sa vanda un apartament si nu poate din cauza ca nu are drept de proprietate sau folosinta pe cota indiviza de sub bloc. Chestiunea e un pic mai complexa, o sa incerc sa detaliez in continuare.
-In contracul V-C pe ap. meu se mentioneaza ca se transmite dreptul de folosinta, nu de proprietate, asupra cotei indivize.
Vecinul a zis ca e suficienta o declaratie notariala prin care sa ii cedez o fractiune din cota indiviza "detinuta" de mine.
Acest vecin a construit mansarda pe bloc, aparatmentul pentru care vrea sa obtina cota parte este la mansarda. Constructia mansardei a fost facuta cu mai mult timp inainte de a cumpara eu. Nu cunosc conditiile in care s-a construit, acte detinute, etc. Cand l-am intrebat cum a construit fara sa aiba drept pe cota indiviza de teren a zis ca la mom. respectiv nu era necesar sa detina si ca ar fi o lege mai noua care ii impune sa aiba si drept de folosinta sau proprietate pe terenul de sub bloc pentru a putea vinde.
Vecinul e destul de alunecos, a cochetat si cu politica un pic, iar constructia mansardei, din cate stiu s-a facut in conditiile in care el a instalat in scimb un lift, a renovat casa scarilor si a anvelopat (izolat exterior) blocul de 8 etaje. Din cate stiu el mai avea un ap., nu la mansarda, deci si cred ca ar fi putut sa cedeze din cota indiviza aferenta catre celalalt ap.
Intrebari:
1. Pot sa ii cedez/vand o fractiune din cota indiviza prin declaratie notariala in conditiile in care nu am decat drept de folosinta si nu de proprietate?
2. Este posibil sa fi construit, intabulat, etc fara sa aiba de la inceput drept la cota indiviza de teren?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:11, 14 Decembrie 2018
Buna ziua.
V-a cerut doar dvs. asta ?
Daca da, eu l-as refuza politicos, spunand ca nu pot, fara alte explicatii...
Dumnealui nu a primit, ca sii dvs., drept de folosinta la cumpararea apartamentului/
Din ce inteleg, terenul de sub bloc nu apartine blocului, asociatiei, ci banuiesc ca apartine primariei, fiind dat pentru constructia blocului...
Cota indiviza este un concept care nu este concret identificat in condominiu,astfel incat nu se poate solicita cedarea unei cote de teren pe care este edificat condominiul
O asemenea gogorita nu am mai auzito pe forum si nici in alta parte.
Dumneata proprietarule ai in contactul de vanzare-cumparare doua situatii de cota-parte:
- una de proprietate comuna, functie de suprafata utila a locuintei dumitale fata de suma suprafetelor utile din bloc/scara:
- o alta ce provine din suprafata pe care este construit imobilul;
Acum trebuie sa distingem:
- daca terenul pe care este costruit imobilul este proprietate privata, nu mai conteaza deoarece a intrat in costul locuinte dvs. si oricum nu o poti instraina;
- daca terenul pe care s-a construit imobilul este aflat in proprietatea consiliului local, acesta v-a inchiriat, v-a dat in folosinta acea suprafata pe perioada existentei cladirii, fapt pentru care d-ta platesti impozit la primarie, functie de zona respectiva si la fel, nu o poti instraina;
Acum intreb, asa cum a mai intrebat cineva: cum dreaq sa-i cedezi ceva cenu poti ceda in nicio situatie din cele expuse mai sus?
Il trimiti la plimbare, cum vrei, politicos sau mai dute'n... cu cota ta cu tot.
Am inteles ca pe Casa Poporului ar mai fi niste suprafete libere sau pe Catedrala...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie mansarda ContSters147676 ContSters147676 La blocul unde domiciliez asociatia de proprietari a semnat un contract de comodat cu o firma in vederea constructiei unei mansarde. Mansarda urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Nelamurire maculrosu maculrosu Am cumparat un ap. situat la parterul unui bloc. In contractul de vc. scrie ca '' odata cu transmiterea dreptului de proprietate asupra ap., noi, vanzatorii, ... (vezi toată discuția)
Intabulare mansarda petunie petunie Buna ziua Am urmatoarea problema: In anul 2001 ne-am extins apartamentul la mansarda blocului unde locuiam. Am obtinut autorizatie de constructie pe baza ... (vezi toată discuția)