avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stabilire pe cale judecatoreasca a liniei de granita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stabilire pe cale judecatoreasca a liniei de granita

Buna ziua, In speta urmatoare e posibila granituirea?
In fapt exista doua imobile invecinate, ambele inscrise in CF uri distincte, cu doua suprafete clar definite, si cu gard despartitor.
Unul din vecini fara a anunta, strica gardul, si incepe sa sape gropi care intra si pe proprietatea vecinului al doilea, pentru a-si monta stalpi de beton.
Al doilea vecin ii comunica faptul ca nu e de acord, sa opreasca lucrarile, si ca i-a depasit proprietatea. Primul - cel care construia gardul, ii comunica faptul ca si daca i-a depasit-o nu are nicio importanta pt el. In acest moment, al doilea vecin hotaraste sa cheme un expert judiciar, care sa stabileasca exact linia corecta de granita.
Iar aici intervine problema: se descopera ca in CF vecinul care a solicitat expertiza are mai mult, restul aflandu-se la vecinul care isi facea gardul, Insa, acasta linie de granita (veche, care avea un gard oricum), este asa din anii 1960, desi vecinul cu expertiza isi achita impozitele si taxele pe intreaga suprafata.
Se poate inainta cerere de granituire (amiabil nu se poate discuta), dupa atata timp, in care toti au stat in pasivitate? Si pe baza de expertiza sa se stabileasca linia corecta de granita?
Daca raspunsul este afirmativ, avand in vedere ca distanta dintre constructia vecina si terenul micsorat, este de 0.73 metri, are vreo importanta (raportat la distanta minima dintre imobile)? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 09:52, 14 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur ca da!
In situatia data, este singura solutie: o actiune in granituire.
Va mulțumesc! Deci nu afectează nici că până acum nu și au făcut măsurătorile, și că au lăsat gardul ca atare din 1960 și nici că ajunge cu gardul la 60 de cm de casa vecinului (fata de 1 m jumate cat e acum)?

Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2018
gi-jane2, moderator
Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns si la aceasta intrebare va rog, legata de speta de mai sus: nu conteaza faptul ca dintotodeauna a existat gardul pus pe prezenta linie de granita, desi in acest moment abia am descoperit ca detinem in fapt mai putin teren, decat in CF, si ca terenul se afla la vecin? (conform unui raport de expertiza). Ne e teama ca instanta sa nu respinga actiunea, pe motivul ca, s-a stat in pasivitate atatia ani (60 de ani), in tot acest timp gardul a fost acelasi, si ca abia acum facem aceasta actiune in granituire si revendicare....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Granituire si obligatie de a face? dandanaua dandanaua Si eu si vecinii avem proprietatile cu iesire la strada, dar vecina a vrut sa intre in curte pe langa casa si nu prin fata ei, astfel ca a mutat gardul dintre ... (vezi toată discuția)
Gard facut pe proprietatea vecinului din greseala? marian_81 marian_81 Buna ziua, am facut un gard dupa ce terenul a fost parcelat, .erau semne pe parcela mea, dar ca sa fiu sigur am mai facut o masurare cadastrala care a ... (vezi toată discuția)
Mutare gard construit numai pe terenul meu Grigoroiu Grigoroiu Am o proprietate pe care fostul proprietar: - a construit gardul despartitor fata de proprietatea alaturata numai pe terenul meu. Gardul este din BCA. - a ... (vezi toată discuția)