avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat unic decedat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat unic decedat

cum se inchide un srl al carui asociat unic a decedat?
Cel mai recent răspuns: georgiana_alina , utilizator 21:43, 3 Iulie 2017
Nu a mostenit nimeni partile sociale ale asociatului unic ?

Este nevoie de o hotarare a adunarii generale a actionari8lor sau a asociatului unic in acest scop .

Dizolvarea – lichidarea – radierea sunt cele 3 etape sucesive ale procesului de desfiintare al unei firme.

Potrivit articolului 235 alin. 2, introdus prin pct. 157 din legea 441 din 27 noiembrie 2006 in societatile cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, odata cu dizolvarea, daca detin o pondere de 80-90% din totalul capitalului social, modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. „Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati.“ In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura de lichidare prevazuta de prezenta de legislatia in vigoare.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului. Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.
nu intereseaza pe nici unul din mostenitori firma
La decesul asociatului unic, cand in actul constitutiv nu exista clauza de continuare cu mostenitorii sau nu exista mostenitori acceptanti, iar actul constitutiv nu prevede nicio clauza de dizolvare, se va aplica art. 237 alin. (1) lit. a) LSC - "la cererea oricarei persoane interesate, precum si a ONRC, tribunalul va putea pronunta dizolvarea in cazul in care societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni".
sebmis a scris:
nu intereseaza pe nici unul din mostenitori firma

Eu stiam ca nu poate exista o mostenire partiala , ci doar acceptarea mostenirii sau neacceptarea mostenirii .

Mostenitorii preiau atat activele cat si pasivele defunctului .
romania inedit a scris:

sebmis a scris:
nu intereseaza pe nici unul din mostenitori firma

Eu stiam ca nu poate exista o mostenire partiala , ci doar acceptarea mostenirii sau neacceptarea mostenirii .

Mostenitorii preiau atat activele cat si pasivele defunctului .


Altfel spus, daca nu exista un testament sau clauze in statutul societatii, mostenitorii sunt partasi in cotele aferente atat in ce privesc bunurile si veniturile din societate cat si pierderile sau eventualele credite care trebuie acoperite.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
SC QCERT SRL , Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Lichidare srl av_gabitza av_gabitza Buna ziua, am o situatie cel putin ciudata la prima vedere. asociat unic din srl decedeaza. 3 succesori accepta mostenirea pur si simplu, astfel ca in ... (vezi toată discuția)
Mostenire parti sociale. dizolvare si radiere societate oana_miruna oana_miruna Am urmatoarea problema daca ma puteti ajuta... Mama mea era asociata impreuna cu matusa la un SRL, mama a decedat iar eu sunt unic mostenitor. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Decesul unui asociat al firmei CsatariRobert CsatariRobert Daca un asociat a decedat si a mai ramas doar unul care sunt urmarile? Firma are datorii neincheiate cu statul. Firma cand ajunge la pragul falimentului? Si ... (vezi toată discuția)