Danbv a scris:
P.S. ...@"ninadocea"...defunctul putea sa aiba mai multe perechi de izmene...care date la "Nufarul"(spalatoriile de pe "vremuri") sa mai prezinte interes...dar o firma,stim cu totii, nu-i chiar o joaca,incumba prea multe obligatii...ca drepturi...numai sa dai taxe si impozite ! Cum am zis mai sus....noi am faptuit numai "variatiuni pe aceeasi tema"! Si eu as renunta la o firma asatazi,cu toata voiosia si stiu ce zic ! Cu bine !
Eu a intrebat despre ...izmene. Si nu doar de dragul de a descreti frunti.
Intre acceptare si renuntare la o mostenire mai exista o varianta. Acceptarea sub beneficiu de inventar.
Efectul general al acceptarii sub beneficiu de inventar este de a separa patrimoniul defunctului de al mostenitorului.
Mostenitorul beneficiar va raspunde pentru datoriile succesiunii, insa numai in limitele activului succesoral si numai cu bunurile succesorale ("izmenele" de mai sus... "sinonim" ad hoc pentru active) neputand fi urmarit asupra bunurilor sale personale.
Doar cine cunoaste sensurile ... adanci si nu doar cele aparent sugubete poate pricepe cat de distractiv e sa asisti (vreo 2 ani) la o batalie a creditorilor (intr-o procedura de faliment cu atragerea raspunderii) iar tu sa astepti momentul prielnic pentru a le pune ...bomboana pe coliva.