Buna ,am avut un accident de circulatie un pic mai ciudat,conduceam masina si am intrat in intersectie pe culoarea verde dar am fost acrosat de masina jandarmilor care a trecut pe rosu fiind in misiune dar cu o viteza f mare eu neavand timp sa-i vad ,era seara si circulau fara mijloacele acustice,politia a stabilit culpa comuna suspendandune ambilor permisul.Problema e urmatoarea eu aveam full casco dar aveam ITP-ul expirat,masina fiind inchiriata unei firme de taxi,inspectorul de la asigurari mi-a spus ca nu voi beneficia de asigurari din cauza ca ITP-ul era expirat.Masina nu avea probleme tehnice eu facandui revizia la fiecare 10000 de km,iar circumstantele in care a avut loc accidentul arata faptul ca nu se poate vorbi de provocarea accidentului de catre vreo problema tehnica a masinii,am dicutat cu consilierul juridic al comp unde este asigurata masina si acesta mi-a spus ca 99% voi primi raspuns pozitiv.Intrebarea este daca ei au dreptul avand in vedere si circumstantele accidentului sa-mi respinga plata desbagubirii
Aveti un contract si se vor aplica , cu prioritate, dispozitiile contractului de asigurare. Una din obligatiile dvs. era sa aveti revizia tehnica la zi.
Insa, nu e mai putin adevarat ca, la producerea daunelor, trebuie analizate exact cauzele si imprejurarile in care s-a produs accidentul si daca exista legatura de cauzalitate intre neindeplinirea de catre dvs. a obligatiei prevazuta in contract, fapt ce a dus la producerea evenimentului si crearea de pagube bunului asigurat.
Sigur , nu exista, insa au fost situatii cand, asiguratorii, pentru a respinge un dosar de dauna, au efectuat expertize extrajudiciare unde expertul a avut parerea sustinuta de acestia. In aceste situatii nu mai alta cale decat instanta de judecata.
De obicei clauza/conditia privind excluderea de la acoperire in cazul in care masina nu are ITP-ul valabil la data accidentului, este formulata sec, fara a conditiona acest fapt cu "daca evenimentul se produce din cauza unei defectiuni tehnice, care nu ar fi fost poribila daca ITP-ul era facut la timp".
Interpretarea este in avantajul asiguratorului:
Ati spus ca nu ati avut timp sa-i vedeti.Asiguratorul va spune: "daca franele functionau corect(dovedite de verificarea ITP) ati fi avut posibilitatea sa evitati accidentul.Mai ales ca este stabilita o vina comuna.