avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este sensul si utilitatea prescrierilor, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este sensul si utilitatea prescrierilor, amnistiei si gratierii?

Buna ziua,

Nu inteleg sensul prescrierii faptelor de natura penala si nu numai - cum ar fi imprumuturi, datorii, etc. Il inteleg in sensul in care lipsa de interes sau de fonduri a celor vizati sa produca prejudicii celor din apropriere (gen mosteniri, cladiri lasate in paragina sau chiar abandonate) poate duce la prescrierea unor drepturi - chiar a proprietatii sau a dreptului de folosinta pe o anumita perioada de timp.

Nu il inteleg in sensul faptelor penale (furt, abuz in serviciu, dare si luare de mita, delapidare, agresiuni fizice si/sau sexuale, etc) si in special al imprumuturilor efectuate de la institutii bancare sau nebancare si a datoriilor (care de multe ori sunt contractate cu scopul vadit de a insela acea institutie).
Cum ajuta prescrierea faptei partea vatamata?
Cum poate legea sa protejeze astfel de acte?
Cum poate legea (care se presupune a fi in spiritul dreptatii si adevarului) sa spuna ca dupa 3-5 ani fapta se prescrie? Adica e ca si cum nu s-ar fi petrecut? Autorul scapa de orice obligatie si devine om cinstit?
Acelasi lucru si despre amnistie si gratiere, termeni foarte uzitati in ultimele luni in Romania.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
adydeac, utilizator
Cel mai recent răspuns: adydeac , utilizator 20:30, 19 Decembrie 2018
Mi se pare cel putin alarmant cum unii avocati, juristi sau moderatori de aici ofera (sau sugereaza) solutii fie de apelare la prescrierea faptelor, fie de taraganare si/sau tergiversare a actiunilor impotriva celor care reclama "nedreptatile" carora le-au cazut victime, toate cu scopul depasirii termenului de prescriere. Mai mult, aceste lucruri se fac public si total gratuit din partea domniilor lor. :(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principiu de drept: tot ce nu este interzis este permis.

Legea nu ne obliga sa fim prosti.

De cand a cazut regimul comunist avem libertatea cuvantului.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
tgeorgescu, utilizator
Si care e intrebarea dvs.?
Domnule Georgescu, ce legatura are libertatea cuvantului cu prescrierea faptelor penale? Sau cu amnistia? Sau cu gratierea?
Sau de unde pana unde ati adus in discutie prostia? Sau obligatia de a fi prost?
Nu vorbesc aici de principiu de drept, ci de prescrierea unei fapte de natura penala si de existenta unor astfel de prevederi legale. Si de aici toate actiunile de taraganare pana trece perioada de prescriere.

Nu inteleg utilitatea prescrierilor, amnistiei sau a gratierii pentru societate. Poate dl av Sebastian Simon reuseste sa ma lumineze...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proiect de lege privind gratierea unor pedespe si amnistierea unor infractiuni Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform unui proiect de lege intitulat \\\\"Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse\\\\", depus la Cameră de deputaţii ... (vezi toată discuția)
Internarea nevoluntară - măsură civilă sau sancțiune penală? ContSters396991 ContSters396991 În Decizia nr.527 din 14 iulie 2015, Curtea Constituțională a reținut că \"[b]internarea nevoluntara[/b], prin natura sa, fara a constitui o sanctiune ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)