avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Temeiul legal al Deciziei de concediere disciplinara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Temeiul legal al Deciziei de concediere disciplinara este Art. 247-252, in special 248, lit. e?

Ori este imperativ si art. 61, lit a? Care poate fi consecinta nementionarii acestuia in Decizia de sanctionare la temeiul de drept prevazut in art. 252, alin.2), lit. d) din Codul muncii?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Beniamini, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 28 Decembrie 2018
Temeiul legal al desfacerii disciplinare a c.i.m. = art.61 lit.a C.mun.

Din practica unitara a instantelor de judecata a reiesit ca, in ceea ce priveste mentionarea temeiului de drept, nu este necesara reproducerea textelor legale sau din regulamente ori din contractul colectiv de munca, pe care se intemeiaza decizia de concediere, ci doar indicarea acestora, apelanta a inteles sa detalieze prevederile incalcate de intimata-reclamanta in cuprinsul Deciziei de sanctionare, .....(Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 982 din data de 25.02.2016)
Si daca intr-o Decizie de concediere, in descrierea faptei se mentioneaza ca este o fapta grava si repetata dar la temeiul deciziei nu se mentioneaza art. 61 lit.a ci numai art 248 lit.e,, ar fi un motiv pentru a fi anulata decizia?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Beniamini, utilizator
In opiniamea, ar fi motiv de nulitate.
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dupa opinia Curtii de Apel Cluj (Decizia civila nr.292/A/2016), este suficienta indicarea art.248, alin.1,lit.e ca temei de drept. "Apelanta propune un formalism suplimentar fata de cel propus in codul muncii, solicitand prezenta in decizia de concediere a tuturor textelor de lege relative la concedierea pentru motive disciplinare, ceea ce Codul muncii nu impune.
Jurisprudenta nu este izvor de drept, decat in anumite situatii ... De asemenea, Codul Muncii impune mentionarea obligatorie a temeiului de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica in continutul deciziei de sanctionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract litera i elena1312 elena1312 Pot sa desfac un contract de munca disciplinar daca a plecat de la locul de munca fara sa anunte pe nimeni, nu mai raspunde la telefon si nu s-a mai prezentat ... (vezi toată discuția)
Raspunderea disciplinara Ioana Iordache Ioana Iordache Buna ziua ! in art 248 lit ''e'' spune desfacerea disciplinara a cim.. cum se procedeaza ? cu ce articol il trec in revisal? aici trebuie facuta comisie ? (vezi toată discuția)