avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj prin instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj prin instanta

Buna ziua,

Am facut succesiunea dupa mama la notariat (2 mostenitori), urmand sa facem si partajul. Masa succesorala este cuprinsa din:
- 2 apart. (unul in care locuieste fratele meu -conf. II si celalalt unde a locuit mama-conf.I).
Fratele meu doreste apart. in care sta + o suma de bani (100.000 euro).
Eu raman cu apart. in care a stat mama. Problema este ca eu nu am bani sa-i dau. Mentionez ca eu am platit toti banii ptr. succesiune, cadastre, intabulari, impozit casa, etc. (bani pe care deja i-am imprumutat). Am incercat sa fac partajul la notariat (eu platind si partajul) dar, fratele meu nu vrea. Doresc sa stiu cum sa procedez, daca prin notariat nu am cum. Daca se face prin instanta, cam cat costa, cat dureaza si care sunt procedurile de urmat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 18:19, 16 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Daca nu reusiti sa va intelegeti pe cale amiabila, veti fi nevoit sa apelati la instanta de judecata. In functie de mai multi factori ( probele in instanta, expertize si eventual contraexpertize, avocat, etc.) atat costurile cat si timpul scurs pana la solutionarea definitiva a cauzei pot fi greu de estimat.
Va sfatuiesc sa apelati la un avocat .
Cu stima !
Atunci cand mostenitorii,in cadrul procedurii succesorale notariale nu se inteleg se poate recurge la partajul judiciar.In acest sens,procedura impartelii judecatoresti se face pe calea introducerii unei actiuni in justitie. Prin aceasta trebuie rezolvate orice pretentii reciproce dintre mostenitori cu privire la masa succesorala.
investiti instanta cu actiunea de partaj judiciar si iesirea din indiviziune .
taxa de timrbu este de 3% din valoarea partajabila.
suma pretinsa de fratele dvs este fabuloasa, in contextul actualei crize economice !! cu alte cuvinte , apartamentul care doriti sa va fie atribuit valoreaza cam 200 000 euro ??
in cadrul procesului de partaj judiciar, se va dispune efectuarea expertizei , iar in urma acesteia va fi stabilit si cuantumul sultei pe care va trebui sa o platiti fratelui dvs .
Avand in vedere faptul ca cele doua apartamente fac parte din masa partajabila atunci amandoua vor fi expertizate, se va stabili valoarea lor de circulatie, urmand ca instanta sa stabileasca ce sulte se vor acorda, echilibrandu-se loturile formate ( deoarece si dvs. aveti dreptul la apartamentul in care sta fratele).
In ceea ce priveste cheltuielile pe care le veti face cu ocazia procesului puteti solicita instantei obligarea fratelui sa suporte jumatate din aceste cheltuieli.
succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare dezbatere mostenire in instanta. Gheorghe Clisu Gheorghe Clisu Tata decedat de 4 ani mama traeste suntem 4 frati .Mama doreste dezbatere mostenire in instanta.Mentionez la notar fratii nu sau inteles sa semneze dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)