1. Art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Legiuitorul roman lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, si mentinerea programului normal de lucru dar acu acordarea unui spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raprturilor de muncă în reglementarea noului cod al muncii, în Pandectele române nr. 172004, p. 274)
2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
3. Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.
4. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc pt detalii, insa e normal ca intr-o saptamana daca lucrezi 6 zile de noapte(7h,pontare 8)=42h lucrate/48pontate sa ai doar doua libere? Altfel zis daca lucrezi pe zi intr-o saptamana 5zile, ai doua libere. La tura de noapte practic iesi in plus cu o zi lucrata.
E corect tot 2 zile ... de exemplu, pentru 2 sapt calculul este acesta : 6 zile lucrate, 2 zile repaus, 4 zile lucrate,2 zile repaus ...