Cauza pentru fapta care a dus la suspendarea permisului a fost clasată, dar mai am două dosare făcute în timpul cercetărilor. Nu era normal ca aceste dosare să devina nule? Cum îmi pot recupera permisul?
Buna ziua !
As vrea sa va povestesc o intamplare prin care am trecut si pentru care , din pacate , nici in ziua de azi nu am gasit o rezolvare.
Pe data de 07/07/2016 am trecut printr-un punct vamal si am fost oprit pe motiv ca actele sunt suspicioase, mentionez faptul ca masina era inmatriculata in Bulgaria. In acea seara am ramas fara permis si fara talonul masini, am primit o dovada pentru talon ca in 15 zile sa refac itp-ul masini si o dovada fara dreptul de- a conduce pentru permisul meu.
Ordonanta de renuntare la urmarirea penala si clasare
Procuror ... din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria ..., obiect savarsirea infractiunilor de ,, fals material in inscrisuri oficiale ", prev, de art 320 alin.1 din C.p., ,,uz de fals '' , prev. de art. 323 C.p. si ,, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul inmnatriculat in alt stat care nu are dreptul de circulatie in Romania '' , prev. de art. 334 alin. 4 din C.p.,
Constat:
Prin ordonanta din data de 11.06.2016 s-a dispus inceperea urmaririi penale in cauza, privind savarsirea infractiunilor de ,, uz de fals '' , prev. de art. 323 din C.p. si ,, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania '' , prev. de art. 334 alin. 4 din C.p.
Prin referatul din data de 20.01.2017, in temeiul art. 318 alin. (1) lit b) C. proc. gen., organele de cercetare penala au propus renuntarea la urmarirea penala privind infractiunea de ,, fals material in inscrisuri oficiale '' , prev. de art. 320 alin. 1 din c.p., indrucat nu exista un interes public in urmarirea acestei infractiuni si clasarea cauzei privind infractiunea de ,, un de fals '', prev. de art. 323 din C.p. si ,, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania'' , prev. de art. 334 alin. 4 din C.p.
In fapt:
In data de 06.07.2016, in jurul orei 23:14, numitul ... s-a prezentat la controlul de frontiera din punctul de trecere a Frontierei ... , conducand autoturismul marca Volkswagen, model Passat, iar la controlul de frontiera a prezentat organelor de politie certificatul de inmatriculare Bulgaria , partea ll si certificatul de inmatriculare Bulgaria partea l .
S-au efectuat verificari pe site-ul oficial ... rezultand faptul ca autoturismul marca Volkswangen Passat, la data de 06.07.2016, ora 23:40 nu avea efectuata inspectia tehnica periodica, in acest sens fiind intocmit proces verbal de verificare.
A fost inaintata catre Compartimentul Expertiza Documentelor de Calatorie si Criminalistica din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera ... o ordonanta privind efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice asupra autenticitatii celor doua documente aflate in litigiu respectiv:
- talon mare cu inspectia tehnica periodica nr. 580982, cu valabilitate in perioada 29.06.2016-29.06.2017,
- anexa (talonul mic) la documentul reprezentand dovada efectuarii inspectiei tehnice periodica cu numarul 11553470, valabilitate in perioada 29.06.2016-29.06.2017, ambele eliberate pentru autoturismul marca Volkswangen Passat.
Prin Raportul de Costatare nr. RU-109/305 din 05.10.2016 specialistul criminalist in cadrul Cmpartimentului Expertiza Documentelor de Calatorie si Criminalistica din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera ... a concluzionat: ,, talonul cu inspectia tehinica periodica 580982 ( partea l , format mare ) si talonul cu inspecita tehnica periodica numarul 11553470 ( partea a ll a, format mic) ambele fiind eliberate pentru autoturismul marca Volkswagen Passat, este contrafacut ( fals total ) '' .
Fiind audiat, numitul ... a declarat ca in anul 2016 a achizitionat autoturismul in schimbul sumei de ... de la o persoana din R. Moldova. Tranzactia a avut loc in mun. Galati, fara a incheia vreun contract in acest sens. avand in vedere ca dupa 3 luni de la achizitionarea autovehiculului, asigurarea si inspectia tehnica periodica au expirat, tatal numitului ... s-a deplasat cu autoturismul in cauza pe o platforma, in Bulgaria, pentru a-l asigura si pentru a-i face inspectia tehnica.
Aceste aspecte sunt confirmate si de catra martorul ... , care a declarat ca in data de 29.06.2016 a ajuns in localitatea Ruse, in Bulgaria cu autoturismul, luand legatura telefonic cu o persoana pe nume ..., al carui numar de telefon il avea de la un sofer de taxi din ... . Dupa ce s-a intalnit cu ... , s-au deplasat amandoi la o locatie unde se efectuau inspectia tehnice periodice pentru autoturisme. Acolo a predat documentele autoturismului, a efectuat procedurile specifice pentru inspectia tehnica, iar dupa finalizarea acestora a primit talonul si asigurarea, oferind suma de 187 de euro persoanei cu numele ..., fara a primi insa vreo chitanta.
In legatura cu savarsirea infractiunii de ,, fals material in inscrisuri officiale '', prev. de art. 320 alin. 1 din C.p. ( doua acte materiale ) se constata ca potrivit art. 318 alin. 1 si 2 C.proc.pen. , in cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa penala cand, in raport cu continutul faptei, de modul si de mijloacele de savarsire a infractiunii, de scopul urmarit in imprejurarile concrete de savarsirea, de urmarile produse sau care s-ar fii putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acestuia.
Analizand continutul faptei in imprejurarile concrete de savarsire a acesteia care nu imprima un grad ridicat de periculozitate pentru valorile sociale protejate, avand in vedere ca in cauza nu s-a putut stabili persoana care a efectuat falsificarea talonului cu inspectie tehnica periodica nr. 580982/11553470 ( partea l si partea a ll a), ambele eliberate pentru autoturismul marca Volkswagen Passat si ca desfasurarea procesului penal pentru identificarea si stabilirea vinovatiei autorului ar implica resurse vadit disproportionate in raport de consecintele faptei, se constata ca nu exosta un interes public in urmarirea acestuia.
Prin urmare, se va dispune renuntarea la urmarirea penala cu privire la aceasta infractiun, intrucat in cauza sunt aplicabile prevederile art. 318 alin. 1 si 2 din C. proc. pen., legea prevede pedeapsa de pana la 7 ani inchisoare si in raport de cele mentionate nu exista un interes public in urmarirea acestuia.
Analizand ansamblul probatoriului administrat in cauza, rezulta ca numitul ... a cumparat cu suma de ... autoturismul marca Volkswagen Passat, iar dupaexpirarea asigurarii si a inspectiei tehnice periodice tatal sau, numitul ... , s-a deplasat cu autoturismul in cauza pe o platforma, in Bulgaria pentru a-l asigura si pentru a-i face inspectia tehnica, in lovalitatea Ruse, unde s-a intalnit cu o persoana careia i-a remis suma de 187 euro si unde a efectuat procedurile pentru eliberarea asigurarii si a inspectiei tehnice. Ulterior, ... a circulat cu autoturismul avand documentele obtinute de catra tatal sau , fara a avea cunostinta despre faptul ca cele doua documente, prezentate la controlul de frontiera ar putea fi false. Astfel, se constata ca aceasta a fost de buna-credinta, si nu a cunoscut caracterul contrafacut al actelor.
Ca atare, exista cauza de neimputabilitate prev. de art. 30 din C.p., respectiv eroare, intrucat acesta, in momentul savarsirii faptei, avea reprezentarea faptului ca documentul era autentic. Pentru acest motiv, se va dispune clasarea cauzei avand ca obiect infraciunea de ,, uz de fals '', prev. de art. 323 din C.p., in temeiul art. 16 alin. 1 lit. d din C.p., respectiv eroare.
Cu privire la infractiunea de ,, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania '', prev. de art 334 alin. 4 C.p., urmeaza a se dispune clasarea cauzei, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
Astfel, conform art. 102 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, constituie contraventie si se sanctinoneaza cu o amenda conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat.
Se constata ca aceeasi fapta a unei persoane de a circula pe drumurile publice cu un autoturism inmatriculat in alt stat, fara a fii asigurat, poate constitui atat contraventie potrivit art. 102 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, cat si infractiune prevazuta la art 334 alin. 4 C.pen.
La art.1 alin.1 din Codul penal, precum si la art. 7 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, este prevazut principiul legalitatii incriminarii. Astfel conform jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, art.7 paragraful 1 din Conventie interzice aplicarea legii penale in mod extensiv in dezavantajul acuzatului, de exemplu prin analogie. Rezulta ca legea trebuie sa defineasca in mod clar infractiunile si sanctiunile care le pedepsesc. ( Dragotoniu si Militaru-Pidhorni impotriva Romaniei, nr 77.193/01 si 77.196/01, paragraful 33, 24 mai 2007 ).
Conform standardului CEDO, notiunea de ,, lege '' trebuie analizata din punct de vedere formal si material. Din punct de vedere material, pentru a exista o lege in sensul CEDO, aceasta trebuie sa fie accesibila si previzibila. Accesibilitatea este realizata in cazul ambelor legi prin publicarea lor in Monitorul Oficial dupa cum urmeaza : Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, iar O.U.G 195/2002 privind circulatiape drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea l, din data de 03 august 2006.
Referitor la previzibilitatea legii penale, acesta presupuneca legea sa fie formulata in astfel de termeni si conditii incat orice persoana sa ii poata anticipa efectele. In cauza, data fii dubla incriminare a faptei de a conduce pe drumurile publice un autovehicul inmatriculat in alt stat, fara ca asta sa fie asigurat, se poate concluziona ca legea nu indeplineste conditia previzibilitatii, urmand ca, in temeiul art. 316 alin 1. lit.b C.proc.pen. raportat la art. 16 alin 1 lit.b C.proc.pen., sa se dispuna clasarea cauzei privind savarsirea infractiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul inmatriculat in alt stat, fara drept de circulatie in Romania, fapta prevazuta de art. 334 alin.4 C.pen., intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala, ci reprezinta o contraventie prevazuta in art. 102 alin. 1 din O.U.G. 195/2002.
Mai mult, nu exista nicio ratiune pentru ca fapta de a conduce un autovehicul inmatriculat in Romania, fara a avea inspectie tehnica periodica, sa constituie contraventie, in timp ce conducerea unui autovehicul inmatriculat in alt stat, fara ITP, sa constituie infractiune.
Cu privire la talonul cu inspectia tehnica nr. 580982/11553470 ( partea l si partea a ll a ) ambele eliberate pentru autoturismul marca Volkswagen Passat, falsificate, urmeaza a sesiza judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei ... in vederea desfiintarii acestora.
Dispun:
1. Renuntarea la urmarirea penala, avand ca obiect savarsirea infractiunii de ,, fals material in inscrisuri oficiale '', prev. de art. 320 alin. 1 din C.p. ( doua acte materiale ), intrucat nu exista un interes public in urmarirea acestuia.
2. Clasarea cauzei avand ca obiect savarsirea infractiunii de ,, uz de fals '', prev de art.323 cin C.p. , intrucat exista o cauza de neimputabilitate, respectiv eroare.
3. Clasarea cauzei avand ca obiect savarsirea infractiunii de ,, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul inmatriculat in alt stat, care nu are drept de circulatie in Romania'' , prev de art 334. alin 4 C.pen. , intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
Dupa ce cazul meu a fost judecat, s-a ajuns la rezultatul mentionat mai sus. Toata aceasta intamplare, pana la solutionare, a durat aproximativ 1 an si 2 luni. Intre timp, pana s-a solutionat acest caz, mi s-a facut un alt dosar penal, si anume ,, Conducerea pe drumurile publice cu permisul suspendat ''.
La momentul actual tot fara permis sunt si astept sa fiu judecat. Acum vin si intreb pe cei care stiu legea mai bine, pentru ca eu sunt un om simplu si sunt depasit de situatie, care ar putea fi sansele mele? Ce ar trebui sa fac acum ?
Eu am o ipoteza si s-ar putea sa ma insel, dar va intreb, daca eu am primit clasarea cauzei pentru fapta care a dus la suspendarea permisului, si spune ca este o greseala pentru ca am fost incadrat gresit la un articol de lege, nu era normal ca aceste dosare care mi s-au facut in timpul cercetarilor sa devina nule ? Aceasta fiind o idee proprie, ce puteti sa imi spuneti? Ce parere aveti despre acest caz? Si intrebarea mea pentru cei din aceasta comunitate, ce as putea face sa intru in drepturi cat mai repede?
Ce pot eu in momentul de fata este sa va rog sa imi dati un sfat, o parere despre ce as putea face, ce ar trebui sa fac sa reintru in drept cat mai repede? As vrea sa adaug faptul ca sunt tanar, am 21 de ani , si cand am ramas fara permis aveam 18 ani, nemaiavand antecedente cu legea pana la aceasta intamplare.
Va multumesc anticipat si astept cat mai multe pareri!
cyan
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Sunt fapte diferite, au solutii diferite.
Daca ati condus in perioada in care aveati dreptul de conducere suspendat ati savarsit o infractiune.
Nu are nicio legatura faptul ca ati avut permisul suspendat pentru care ati primit clasare cu fapta de a conduce cand aveati dreptul de conducere suspendat.
Prin analogie, o persoana a fost arestata si eliberata sub control judiciar, dupa cercetari s-a constatat ca fapta nu exista, intre timp persoana in cauza savarseste alta infractiune, oricare, ar insemna ca fapta ulterioara sa nu fie pedepsita pe motiv ca prima fapta nu a existat?