avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inchisoare , cu suspendare sau doar o amenda ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inchisoare , cu suspendare sau doar o amenda administrativa???

Buna ziua, in urma cu aproximativ 2(doua) luni si jumatate a avut loc un accident rutier(soldat cu doi morti) pe un segment de drum aflat in lucru si semnalizat ca atare si cu limitarea vitezie la 40 km/h, accidentul producandu-se din cauza unei gramezi de pietris aflata pe o partea din carosabil si care nu era semnalizata corespunzator. Soferii firmei de transport au descarcat pietrisul in locul comunicat prin telefon de administratorul societatii, dupa care s-au deplasat la garaj. Dupa aproximativ o ora de la dascarcare s-a produs accidentul, in momentul in care soferul unei Dacii a schimbat brusc directia de mers fara sa se asigure(pentru a evita gramada de pietris) intrand in coleziune cu un alt autoturism(ARO) care circula regulamentar . In urma coleziunii ocupantii Daciei au murit pe loc.
Acul kilometrajului autoturismului Dacia s-a oprit la 110km/h, cu toate ca era limita de 40 km/h. Cei doi soferi care au descarcat pietrisul nu se aflau la locul accidentului in momentul producerii acestuia, asa cum am mai spus dupa descarcare au mers la garaj.
Celor doi soferi ai firmei de transport li s-au intocmit dosare penale , li s-au suspendat permisele cu dreptul de a conduce, iar la testele de alcoolemie rezultatul a fost O(zero).
De atunci s-a stabilit persoana care va efectua expertiza si nimic altceva.
As vrea sa stiu cat anume dureaza pana se va efectua expertiza , iar de la aflarea rezultatului cat va mai dura pana la inceperea procesului?
Care poate fi ce mai mare pedeapsa pe care cei doi soferi ai firmei de transport o pot primi? Pot scapa cei doi soferi doar cu o amenda administrativa?

Va multumesc anticipat!!
elena29
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:12, 16 Noiembrie 2009
depinde de mai multi factori.
practic aici este o cupla comuna: soferul daciei nu avea de ce sa mearga cu 110 km cand de fapt trebuia cu 40km iar soferii firmei nu aveau de ce sa lase pietrisul exact pe carosabil.
s-ar putea sa nu fie numai vina soferilor , ei au respectat o comanda a unui sef...aici trebuie vazut...sunt mai multi care se fac vinovati de moartea acestor persoane care la randul lor au si ele o vina ca au circulat cu viteza si mai ales cu 110 pt o dacie...:">

av.m.vasilescu
Cine-i vinovat o sa se stabileasca in urma expertizei. In principiu dureaza foarte mult urmarirea penala in cazurile astea.

:offtopic: Va rog sa ramaneti la un singur topic deschis pentru ca aveti aceeasi problema. Multumesc
se pare ca problema e mai complexa si nu vad de ce li s-au suspendat permisele celor doi soferi ai firmei...:-/ cine a stabilit vinovatia lor si ce legatura are descarcarea pietrisului cu permisele lor de conducere? Pana la urma ei nu au descarcat acolo de capul lor, cineva le-a dat un ordin de serviciu, si-au facut treaba si de la asta pana la vinovatie exclusiva a lor pentru decesul acelor persoane, e cale lunga...:confused: In aceasta "lupta", pentru asi demonstra nevinovatia, sau cel putin a "impartii" vina cu seful lor si cu soferul mort (pentru viteza excesiva), cei doi soferi ai firmei au nevoie de un avocat si de multa rabdare...;)De la expertiza pana la proces mai poate dura inca o luna sau chiar doua si pe toata aceasta perioada, soferilor respectivi trebuie sa li se acorde prezumtia de nevinovatie si sa li se dea cel putin dovada de circulatie(inlocuitor de permis de conducere) Mai sunt multe de spus...dar e bine sa-si angajeze un avocat si sa-l consulte in legatura cu toate detaliile.
Li s-au eliberat dovezi de circulatie pe o perioada de 30 de zile si merg lunar la Parchet si apoi la Politie si le prelingesc cu inca 30 de zile si tot asa.
Multumesc mult de raspuns si sa aveti o zi buna in continuare!!!
Colegele mele v-au spus, in forma in care puteti intelege cel mai bine lucrurile, care sunt aspectele concrete ale unui punct de vedere pe acest subiect, subliniind in mod intemeiat si punctele neclare sau necunoscute inca ale problemei, din care deriva necesitatea ca problema dvs. sa fie abordata cu toata seriozitatea si intreg profesionalismul de catre un avocat. Acesta va putea vedea dosarul si va putea indruma pe cei implicati in functie de toate aspectele concrete (situatie de fapt, probe, mod de realizare a cercetarii penale si a expertizelor din cadrul acesteia, mijloace de aparare pertinente etc.).
Pentru a incerca sa va fac sa intelegeti pe scurt, fara sa fac o intreaga teorie a infractiunii si raspunderii penale, va voi spune ca infractiunea este o fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu vinovatie (culpa in acest caz) care trebuie probata de anchetatori si aceasta fapta trebuie sa aiba o legatura clara de cauzalitate cu urmarile produse.
Lipsa oricarui element din cele enuntate, precum si modul concret de stabilire a vinovatiei reprezinta aspecte esentiale in incadrarea faptei ca infractiune precum si in tragerea la raspundere penala si individualizarea pedepselor pentru fiecare dintre cei implicati.
In functie de modul de desfasurare a cercetarii penale (cu toate aspectele acesteia, dintre care rolul major apartine probelor ce se aduc in dosar si care vor fi administrate in instanta) si al modului de utilizare a probelor de catre avocati si procuror, dar mai ales (insa dependent de cele anterioare) de interpretare a acestora de catre instanta de judecata, se va pronunta o hotarare judecatoreasca ce se doreste cat mai adecvata desfasurarii reale a faptelor, dar si vinovatiei celor implicati, precum si posibilitatii repararii maxime a consecintelor acestor fapte.
Am spus toate acestea doar pt. a va face sa intelegeti mai bine complexitatea problemei, care determina orice specialist al dreptului sa fie tentat sa va faca mai intai sa intelegeti aceasta complexitate, fara a va spune direct ca intrebarile dvs. sunt mult prea simpliste, prematur puse si cu subiect cam prea relativ pentru a putea primi raspunsuri exacte.
Si eu, ca si colegele mele, intelegem disperarea celui implicat (intr-o forma sau alta) in asemenea situatii, precum si dorinta derivata din aceasta de rezolva cat mai repede lucrurile. Din pacate insa, in aceste situatii, lucrurile trebuie rezolvate cat mai bine. Mi-ar fi simplu sa va raspund ca ele se vor rezolva "asa" sau "asa". Este osibila si inlocuirea raspunderii penale cu o sanctiune administrativa (atunci cand organul de urmarire penala/procurorul considera intrunite aspectele necesare/pericol social scazut, vinovatie redusa, pagube reduse, posibilitatea repararii lor etc.). Dar este posibil sa se stabileasca si pedepse numai cu inchisoarea. Pe langa aceste aspecte ale laturii penale, mai sunt si aspectele laturii civile a procesului penal, adica a despagubirilor materiale si repararii prejudiciilor create prin savarsirea infractiunii.
De aceea, v-am scris toate acestea atat juridic dar si prieteneste si psihologic, incercind sa empatizez cu dvs. Aceasta deoarece, prin mesaj privat, mi-ati cerut sa va raspund aici. Sper sa va fi fost de folos.
Concluzia ramane insa aceeasi: necesitatea unei aparari profesioniste, care poate fi determinanta in economia rezultatului final.
Dumnezeu sa va ajute!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controverse cu privire la o solutie de netrimitere in judecata cezarad cezarad Am o nelamurire mare pe care vreau sa o dezbat cu dvs. O speță sună în felul următor: O persoană accidentează în interiorul unei localități o altă ... (vezi toată discuția)
Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier Besenei Cristina Besenei Cristina fiica mea a suferit un accident a vrut sa treaca strada sau a avut intentia de a intra in masina ei si a fost luata din plin de o alta masina in urma acestui ... (vezi toată discuția)