avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restituire cotizatie reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restituire cotizatie reparatii

Buna ziua.

La un anumit bloc propietarii de pe o anumita scara (din mai multe existente) au decis sa stanga bani pentru repararea acoperisului, intrucat erau probleme mari. Intre timp blocul a fost anvelopat iar acoperisul reparat in cadrul acestui proces.

Propietarii de pe acea scara, au decis (pe baza de semnaturi intr-un tabel) ca banii sa nu fie restituiti, ci folositi la zugravirea scarii.

Intre timp unul din apartamente si-a schimbat propietarul, inainte de a se face acea zugraveala a scarii (a trecut mai bine de un an de la acea decizie).

Vanzatorul a cerut asociatiei sa ii restiuie acei bani, intrucat nu a beneficiat si nu va beneficia in nici un fel de ei. Asociatia refuza, desi are banii in cont, si il trimite pe fostul propietar sa se inteleaga cu noul propietar, care, evident, nu are nici o datorie legala, ca doar nu a primit el nici un ban.

Avand in vedere ca acei bani nu fac parte din Fondul de reparatii al blocului, care este regimul lor juridic? Este legal si moral ca asociatia sa se foloseasca de banii aceia fara ca cel care i-a dat sa aiba nici un beneficiu?
Ultima modificare: Joi, 27 Decembrie 2018
nicu9, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:58, 29 Decembrie 2018
ynocentta a scris:

Daca banii perceputi cu justificarea reparatii acoperis nu fac parte din fondul de reparatii ,precizati concret in ce cont au fost inregistrat in evidenta gestiunii asociatiei de proprietari si in registrul unic de venituri si cheltuieli al asociatiei de proprietari

Nu pot sa va precizez asta pentru ca nu fac parte din conducerea asociatiei si nu stiu ce au facut cu banii. Dar conform legii:

(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.

(4) Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.

Acea suma nu a fost aprobata in cadrul unei adunari generale si nu a fost platita de toti membrii asociatiei ci numai de o parte a lor. Deasemena nu s-a emis chitanta conform legii, pe care sa se scrie clar Fond de reparatii, Ca atare, chiar daca acei bani erau destinati unei reparatii, NU faceau parte din Fondul de reparatii la care se refera legea.

Daca studiati temeinic dispozitiile L nr 196/2018 ati fi evidentiat art 70

Cu tot respectul, dar cu putina atentie ati fi putut observa articolul la care faceti referire nu are legatura cu sumele percepute de la propietari in contul fondului de reparatii ci cu sumele incasate de asociatie din exploatarea proprietatii comune (inchirieri de spatii comerciale, de spatii de afisaz, spatii pentru amplasare antene GSM, samd), din dobanzi si alte venituri are asociatiei. Nimeni nu a ridicat pretentii asupra veniturilor asociatiei.

Atat timp cat incercam pe forum sa va ajutam ,dar dv invocati situatii speciale care nu respecta si incalca dispozitiile in vigoare ,nu suntem responsabili

Iar eu apreciez interventia dvs. si nu am spus ca ati fi responsabili cu ceva. Doar ca dvs apreciati ca legal si moral modul in care actioneaza asociatia, sugerand ca asa spune legea, desi legea nu spune asa ceva. Despre moralitate, nu mai vorbim...

1-Inteleg ca ati postat pe forum deoarece va confruntati cu situatie pe care nu reusiti sa o solutionati prin experienta si capacitatea dv personala
Din expunerile dv rezulta fara tagada ca nu stapaniti nici dispozitiile in vigoare si nici practica de la nivelul asociatiilor de proprietari,
Participarea pe forum analiza si exprimarea de opinii este benevola
Participarea [pe forum se face cu respect si cu decenta fara exprimarea de frustrari la adresa celor care intelg sa se implice ,benevol sa va ajute sa clarificati aspectele care va suscita interesul
Daca dv insa apreciati ca este normal sa apostrofati pe cei care inteleg sa va ajute,inseamna deja afront adus acestora
Daca dv nu stapaniti nici dispozitiile in domeniu,nu puteti prezenta detalii corecte si complete in schimb va exprimati frustrarea impotriva celor care incearca sa va ajute este total in defavoarea dv
2-
cu putina atentie ati fi putut observa articolul la care faceti referire nu are legatura cu sumele percepute de la propietari in contul fondului de reparatii ci cu sumele incasate de asociatie din exploatarea proprietatii comune

Va multumesc pentru aprecierea ca nu am acordat putina atentie topicului dv
Nu am afirmat ,nu am facut aprecieri asupra legalitatii si moralitatii manierei de administrare din cadrul asociatiei dv de proprietari
Asupra legalitatii ,competenta este numai instanta de judecata
Asupra moralitatii...nu este moral sa apostrofati pe aceia care inteleg sa va clarifice aspecte ,
Pentru a nu mai beneficia de aposrofarile dv, solutionati problemele cum credeti dv de cuviinta fara ajutor extern

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele asociației îmi cere 150 de euro "taxe gospodărești" ca să-mi dea adeverința cu situația plăților, necesară la vânzarea apartamentului. a legal, a mai întâlnit cineva așa ceva? Bur89 Bur89 Buna seara, Am o mica nedumerire in legatura cu asociația de proprietari, vreau sa vand apartamentul, am gasit cumpărător, am facut toate demersurile pana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care formeaza o asociatie. scarile ... Georgikconstanta Georgikconstanta Buna ziua.Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care formeaza o asociatie.Scarile din margine sunt mansardate iar cea din mijloc este nemansardata.Care este baza ... (vezi toată discuția)
Poprire cont asociatie de locatari Occu Occu Asociatia de locatari din blocul in care locuiesc refuza sa stranga fond de reparatii, motivand faptul ca are conturile poprite. Vechea administratora ar fi ... (vezi toată discuția)