avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Președintele asociației îmi cere 150 de euro "taxe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Președintele asociației îmi cere 150 de euro "taxe gospodărești" ca să-mi dea adeverința cu situația plăților, necesară la vânzarea apartamentului. A legal, a mai întâlnit cineva așa ceva?

Buna seara,
Am o mica nedumerire in legatura cu asociația de proprietari, vreau sa vand apartamentul, am gasit cumpărător, am facut toate demersurile pana sa ajung sa cer de la președintele asociației adeverința pentru situația plăților (Care sunt achitate), iar președintele de asociatie imi percepe o taxa de 150 euro "taxe gospodaresti" (care zice el ca ar avea un proces verbal in care se specifica, ca la vanzarea unui apartament din bloc se plateste aceasta taxa de care eu find propietar de 8 ani nu am fost anuntat ) altfel nu imi eliberează adeverința.
Întrebarea mea este daca a mai intalnit cineva asa ceva si daca este legal?
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gigiz , utilizator 18:53, 3 Noiembrie 2019
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e legal, nu exista un temei in acest sens.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul,nu a prevazut dreptul asociatieid e proprietari sa perceapa alte sume in afara cotelor lunare de intretinere
Pretentia presedintelui de asociatie nu are temei legal
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 33 (1):(2) lit. a) ;b) din legea nr. 196 /2018 proprietarul care își înstrăinează apartamentul
trebuie să facă dovada plății la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a utilităților publice. la zi a cotelor de intreținere. "taxele gospodărești" nu sunt prevăzute în lege ; probabil este vorba de cheltuielile cu reparații la părțile comune aflate în indiviziune, subsol, casa scării, acoperiș etc, care depășesc/nu se pot acoperii doar cu fondul de reparații constituit prin hotărârea adunării generale a asociației. Dacă aveți facturi/chitanțe care dovedesc plata la zi, inclusiv dovada participării la fondul de reparații, explicați notarului, faceți o declarație pe proprie răspundere în acest sens, sau consultați un avocat care va notofica asociația sau va îniția o acțiune în instanță, funcție de poziția președintelui asociației.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cuantumul oricărui fond de participare a proprietarilor se stabilește și se aprobă în Adunarea Generală. Este legal să solicitați în scris Comitetului Executiv copia Procesului Verbal din ședința Adunării Generale prin care s-a instituit această taxă. Altfel este un abuz!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Total ilegal.
Dar, sunt curios, elibereaza si chitanta? Daca da, ce zice el ca reprezinta suma respectiva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. am vrut sa imi platesc intretinerea dar nu a vrut ... CHIRIAC M. CHIRIAC M. Buna seara. Am vrut sa imi platesc intretinerea dar nu a vrut sa imi primeasca bani decat dupa ce platesc restantele la fondul de rulment si fondul de ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii de pe reparatia tevilor subsol? tymotyman tymotyman Buna ziua! Detin un apartament la parterul blocului,dar la subsol tevile de scurgere si alimentare cu apa erau distruse si subsolul era inundat si cu ... (vezi toată discuția)
Reparație acoperis Ada Monica Ada Monica Bună. Avem mare nevoie de un sfat. În timpul unei furtuni mari , acoperișul blocului a fost smuls. Trebuie reparat urgent . Mentionez ca e un bloc cu ... (vezi toată discuția)